Kolmantena päivänä suuntasimme Riiasta noin tunnin ajomatkan päässä olevaan Siguldaan. Siellä olen käynyt aiemminkin, mutta eri tarkoituksessa. Tällä reissulla kävimme Siguldan uudessa linnassa ja Gutmanin luolassa.
Sigulda on Gaujan kansallispuiston alueella. Maisemat ovat upeita. Sigulda on tunnettu myös historiallisista linnoistaan. Tuomet kukkivat komeina käyntimme ajankohtaan. Tuomi on tärkeä Siguldalle, siitä on tehty laulukin.
Siguldasta löytyy matkailupalveluja moneen menoon. Tässä muutamia Mummon kokemuksia aiemmilta reissuilta
Korkealentoista Latviassa -postauksen voit lukea tästä.
Saunarituaali – lue tästä linkistä.
Siguldan seutu on haluttu asuinalue, oppaamme Madara Braslava kertoi. Luonto on lähellä, samoin Riika, joka sijaitsee vain noin 50 kilometrin päässä.
Siguldan linnat
Kävimme kierroksella Siguldan uudessa linnassa. Se on rakennettu vuonna 1878. Sen ympärillä käsityöläiset ja taiteilijat esittelevät ja myyvät töitään.
Kuten monissa muissakin historiallisissa linnoissa ja kartanoissa, Siguldan uudessa linnassakin on kummitus. Se löytyi makailemasta kylpyammeesta. Jos tanssiaskeleet ovat hukassa, niitä voi harjoitella linnan salissa, jossa askelkuvio on piirretty lattiaan.
Uuden linnan lisäksi Siguldassa on vanhan linnan rauniot, jotka ovat peräisin 1200-luvulta. Näiden raunioiden alueella järjestetään kesäisin oopperajuhlia ja muita kulttuuritapahtumia. Lähellä on myös vuonna 1214 rakennettu Turaidan linna, jonne emme tällä reissulla ehtineet. Mutta Turaidan ruusun legendan kuulimme Gutmanin luolassa.



Gutmanin luola
Pikavisiitti Baltian suurimpaan luolaan, Gutmanin luolaan. Luola on muodostunut yli 10 000 vuotta sitten, kun sulamisvedet kuluttivat hiekkakiveä jääkauden jälkeen. Sen kaiverruksista vanhimmat ovat peräisin 1600-luvulta. 1970-luvulla kaiverrukset kiellettiin, mutta näköjään kaikki eivät tottele.
Siellä porukka – minä myös – yritti nuorentua. Luolassa virtaavassa purosessa on kuulemma nuorentavaa vettä. (Edellisellä kerralla, viime syksynä se muistaakeni oli parantavaa vettä.) Miltähän se näyttäisi, jos Mummon kropassa olisi teinin kasvot! No niin ei käynyt. Sama naama yhden yön vanhempana tuijotti seuraavana aamuna peilistä.
Tarinoita täytyy olla. Gutmanin luolan yhteydessä kerrotaan tarinaa Turaidan ruususta. Luola oli tarinan keskeinen tapahtumapaikka.
”Legendan mukaan Maija Greife, eli Turaidan ruusu, tapasi rakastettunsa Viktors Heilsin luolassa salaa. Luola oli heidän romanttinen kohtaamispaikkansa. Kun palkkasoturi Adam Jakubowski yritti pakottaa Maijan naimisiin kanssaan, hän kutsui Jakubowskin Gutmanin luolaan ja väitti omistavansa taikahuivin, joka suojelisi kantajaansa kaikilta aseilta. Hän pyysi Jakubowskia testaamaan huivia miekallaan, ja näin hän uhrasi itsensä rakkauden ja uskollisuuden vuoksi.”
Tämä 1600-luvun traaginen rakkaustarina on inspiroinut monia kirjailijoita ja taiteilijoita, ja yhä edelleen naimisiin menossa olevat parit tulevat luolaan vannomaan ikuista rakkautta. Edellä mainitun legendan tekoäly penkoi netin syövereistä.
Ja miksi nimi on Gutmanin luola? Kerrotaan, että aikoinaan ”Gut Mann” hyväntahtoinen lääkäri paransi ihmisiä luolan lähdevedellä. ”Gut Mann” on saksaa ja tarkoittaa ”hyvä mies”.
Gutmanin luolassa laskuri näytti viime vuonna 300 000 kävijää.


/Latvia


Ympäristötoimittajien opintomatkan aiemmat kuvaukset Riika 1. päivä ja Riika 2. päivä
Siguldan luonto on kaunis ja linnat mielenkiintoisia. Myös Turaida on hieno kohde, kannattaa joskus käydä myös siellä!
Kiitos kommentista, Mikko! Sanotaan, että jotain täytyy jättää seuraavaan kertaan. Minulta jäi se Turaidan linna.
Kuvan kovakuoriainen ei ole kulta- tai kuparikuoriainen vaan maakiitäjäinen.
Kiitos Juhani! Kerrankos nämä kuvatekstit menevät maallikolta sekaisin. Laitan korjauksesi kuvatekstiin. Kiva kun luet tarkkaan ja laitat vielä kommentinkin.