Kuvailin aiemmissa postauksissa Latvian elämyksiä, vaijeriliukua ja tuulitunnelia sekä saunaa. Mutta matkailija syö, juo ja nukkuu myös reissuillaan. Niitäkin pääsimme kokemaan tällä pressireissulla.
Yövyimme kahdella paikkakunnalla: Riiassa ja Siguldassa. Sigulda sijaitsee noin viidenkymmenen kilometrin päässä Riiasta.
Molemmissa kohteissa hotellit olivat hyvätasoisia, spa-hotelleja. Ikävä kyllä, olkoon hotelli kuinka hyvä ja rentoutumiseen houkutteleva tahansa, ei näillä pressireissuilla juuri ehdi nauttimaan hotellin muista mukavuuksista kuin sängystä. Illalla saavutaan myöhään ja aamulla lähdetään aikaisin. Usein esimerkiksi spa-osaston aukioloajat mukailevat lomailijoiden aikatauluja. Harvoin löytyy uintimahdollisuus aikaisin aamusta.
Näissä hotelleissa yövyimme Latviassa
Siguldassa yövyimme SPA Hotel Ezerissä. En ehtinyt edes käydä katsomassa, missä spa-osasto on. Kuulin kyllä, että sellainen hotellissa on.
Riiassa TRIBE Hotel Riga City Centressä nipistin aamu-unistani ja käväisin porealtaassa hierottamassa jäseniäni.
Siinä mielessä yllättävää, että TRIBE hotellin spa aukesi jo aamuseitsemältä. Tai oikeastaan se avattiin minulle. Hämmästyksestä ymmyrkäinen respahenkilö kävi avaamassa ovet ja laittamassa saunat lämpiämään, kun kyselin tietä spa-osastolle. Hotellihuoneen infokirjassa kyllä mainittiin aamun aukioloaika, mutta ilmeisen harvinaisia me aikaisen aamun kylpijät olemme.
Moderni hotelli TRIBE Hotel Riga City Centre sijaitsee kaupungin keskustassa jugendtalossa.
Riika on kuulu jugendista. Suuntausta nimitetään myös art nouveauksi. Jugendrakennuksia löytyy Riiasta lähes kahdeksansataa. Riian jugend on saanut vaikutteita monesta suunnasta, jopa Suomesta. Jugendrakennuksia löytyy erityisesti Alberta-kadulta.
Silmäniloa ruokapöydässä Latviassa
Latviassa on 31 Michelin-oppaaseen yltänyttä ravintolaa, joista saimme kokeilla kahta.
Toinen oli Chef`s Corner Riiassa ja toinen tämän vuoden oppaaseen juuri päässyt KEST Cēsīsissä.
Hyviähän tarjoomukset tietenkin olivat kummassakin. Minua miellyttävät pienet annokset. On ihanaa syödä monta eri makua sisältäviä kokonaisuuksia päätymättä ähkyn valtaan. Makukimaran lisäksi silmänilo on yksi ulottuvuus.
Pienoinen pettymys oli se, että kummassakin Michelin-ravintolassa naudanliha tuotiin Uruguaysta, Uudesta-Seelannista ja muista etäisistä maista. Miksi näin, sitä kyselimme. KESTin Keittiömestari Māris Jansons selitti sen johtuvan lihan koostumuksesta ja tasalaatuisuudesta sekä saatavuudesta.
Tartaria oli kahdenlaista: tonnikala ja naudanliha. En ole erityisesti raa’an kalan, enkä varsinkaan lihan, ystävä. Tonnikala menetteli. Kun en muutenkaan syö naudanlihaa, saati raakaa, pihvitartar jäi kokeilematta. Raaka viiriäisenmuna, no joo.
Hieman vaihtelua suutuntumaan olisin kaivannut kummankin ravintolan ruokalajeissa. Jotain kirpeää. Jotain tuoretta purtavaa, salaattia tai ehkä jopa raastetta.
Kaikki maistamani ruokalajit olivat kyllä hyviä, ja vaikka annokset näyttivät minimaalisilta – usko tai älä – vatsa täyttyi pinkeäksi asti.
Viinit tulivat mikä mistäkin päin maailmaa, sillä Latvia ei ole perinteinen viinimaa. Se kuuluu olutvyöhykkeen maihin.
Latvian palkkatason tietäen, on selvää ettei paikallinen näissä ravintoloissa perhettään ruoki. Helsingin hintatasoon verrattuna kohtuuhinnalla matkailija kuitenkin ruokailee.
Chef´s Corner – Riika
Pihvit olivat tämän ravintolan suosikkiruokia. Isoja olivatkin! Mutta minulle maistuu parhaiten meren antimet. Päädyin tilaamaan pääruoaksi kampasimpukoita artisokkakastikkeessa. Kuvassa olevat kolme ensimmäistä kippoa sisältävät jaettavia alkuruokia. Viimeisessä kuvassa jälkiruoka, aah nami nami!
KEST sijatsee entisessä paloaseman rakennuksessa Cēsīsin pikkukaupungissa
”Cēsīs on pieni kaupunki. Niin pieni, että kun avaat olutpullon ja lähdet kaupungille kävelemään, ehdit nähdä kaiken yhden oluen aikana”, KESTin Keittiömestari Māris Jansons naureskeli samalla kun asetteli meille annoksia.
Riian ravintoloita
Kävimme lounaalla Riian keskustassa olevassa Andalūzijas Suns -ravintolassa (Andalusian koira suomeksi). Ravintola toimii entisen elokuvateatterin tiloissa.
Söin lohi ja tiikerirapu-annoksen, jossa oli mustaa pastaa. Jälkiruoaksi karamellivanukas. Hinnat ja ruoan maku olivat tuossa paikassa kohdillaan.
Kalku varti -ravintola Riian vanhassa kaupungissa on jo vähän tyyriimpi paikka. Tosin listalta näytti löytyvän annoksia jopa alle 20 eurolla. Kalku varti on enemmän illallisravintola, vain viikonoppuisin lounasaikaan avoinna.
Kurpitsa-tomaatti-vuohenjuusto alkupala. Kuhaa pääruoaksi. Jälkiruoaksi jäätelöä, jossa tuorejuustoa ja marjoja.
Siguldan kaksi ravintolaa
Lounaalla kävimme Hotel Siguldan ravintolassa.
Illallinen Aparjods-ravintolassa.
Juomapuoli – olutta maistelemassa Siguldassa
Olutta maistelimme ravintoloissa, mutta kävimme myös Kussh Brewery -pienpanimossa Siguldassa.
Krimuldan kartanon Cremon-viinit
Viinejä, ei perinteisiä viinirypäleistä valmistettuja, vaan eri kasveista tehtyjä pääsimme maistelemaan Krimuldan kartanossa, jossa valmistetaan Cremon-viinejä. Siguldassa sekin.
Aika mielenkiintoista! Viinimestari Jānis Mikans tarjoili lasin toisensa jälkeen tarinan siivittämänä. Maistelimme voikukka-, mesiangervo-, raparperi-, ja syksyn vadelma -viinejä. Enpä tuotakaan tiennyt: syksyn vadelmat maistuvat erilaiselta kuin tavalliset. Lienee eri lajike.
Mikäs siinä, sopivan ruoan kanssa paritettuna varmaan kiinnostava makuelämys kukin noista Cremon-viineistä. Makeahkoja minun rutikuivaan makuuni olivat.
Viininmaistelun jälkeen jalka nousi kepeästi puistomaisissa maisemissa kun kävimme vielä illan pimetessä katsomassa lähistöllä sijaitsevaa Baltian suurinta luolaa, Gutman-luolaa.
Riika-balsamilla kyytiä kaloreille
Ravintoloissa jälkiruoan sijaan tai sen painikkeeksi sopi Rīgas Melnais balzams eli Riian musta balsami. Se antoi kyytiä vatsassa oleville kaloreille. Tämän tujun, satoja vuosia sitten kehitellyn yrttiliköörin on uskottu parantavan vaivan kuin vaivan, erityisesti ruoansulatusvaivat. Voisin vaikka vannoa, että siinä oli perää. Flunssaakin joku yritti pitää loitolla balsamin avulla. Balsamista on saatavilla myös miedompia likööriversioita.
Tämän reissun järjesti jäsenilleen Matkailutoimittajien Kilta yhteistyössä LIAA:n kanssa. LIIA on lyhennys Investment and Development Agency of Latviasta, jonka osana toimii matkailua edistävä Latvia Travel. Reissun tavoitteena oli tehdä tunnetuksi Latvian matkailukohteita ja elämyksiä.
Olipa hyvä koonti.
Pakko sanoa, että itselleni upeimpana kokemuksena jäi KEST mieleen. Ihan häkellyttävän hieno paikka – ja mikä palvelu!
Kiitos Mikko! KEST oli kyllä hieno kokemus. Niin herttaista henkilökuntaa ja hyvää palvelua. Ruoasta puhumattakaan.