Käväisin torstaina 2.11. Suomen parhaan tomaattikeiton julkistustilaisuudessa, joka järjestettiin Henkan, Henri Alénin, Fiasco -ravintolassa. Henkka toimi tuomarina tässä tomaateistaan tunnetun italialaisen Mutti-firman kilpailussa.
Kilpailuun tuli 267 reseptiä, joista viisitoista valittiin jatkoon. Näistä neljä valikoitui mukaan Tomaattikeittomestaruus-reseptivihkoon. Henkka kertoi, että kisassa oli kovan luokan reseptejä. Mukana oli punajuurta sisältäviä, aasialaistyyppisiä ja vaikka mitä innovatiivista lähestymistapaa.
Voittajareseptin valmistustapa erottautui joukosta, sillä keitto valmistetaan uunissa. Parmesaanin korvikkeena käytetään cashewpähkinää ja ravintohiivaa. Näin se soveltuu myös vegaaneille.
Tomaattikeittokilpailun voittaja lähtee Italiaan
Minulla oli ilo istua vastapäätä tomaattikeittokilpailun voittajaa, Kim Attolaa. Kim on 27-vuotias, helsinkiläinen kulttuurituotannon opiskelija. Hän on vegaani ja siksi keittokin muotoutui sen mukaan.
”Kaivoin kaapeista mitä löytyi ja laitoin uuniin”, Kim kertoi. Niin se vaan usein tuntuu syntyvän, herkkuruoka, sellaisen henkilön tehdessä, jolla on taito hyppysissä. Naurahtaen hän lisäsi: ”Taisi se unohtua sinne vähän pidemmäksi aikaa.” Kilpailuun Kim osallistui omien sanojensa mukaan päätä pahkaa.
Resepti on siis Kimin. Hän oli sen laatinut ja Henkan keittiössä keitto valmistetiin reseptin mukaan toimittajajoukon maisteltavaksi.
Kim lähtee Italiaan palkintomatkalle. Maukas matka varmaan odotettavissa.
Näin syntyy Uunissa muhiva kirsikkatomaatti-cashewpähkinäkeitto a la Kim Attola
Avauskuvassa Kim on saanut eteensä reseptinsä mukaan tehdyn Uunissa muhivan kirsikkatomaatti-cashewpähkinäkeiton. Henkka ja me toimittajat odotamme jännittyneenä, mitä sanoo reseptin keksijä. Tuliko keitosta sellainen kuin kuin piti. Sanooko Kim ”ei ole sinne päinkään” vai ”ihan ookoo” vai mitä.
Omassa suussani keitto oli tulinen, maukas, tomaattinen. Pinnalla cashewkerma koristi annosta.
No tulihan se sieltä. ”On hyvää!” totesi Kim keittoa maistettuaan.
Ympärilläni istui ruokatoimittajia, jotka osasivat etsiä voittajakeitosta makukimaroita ja suutuntumia. Minulle keitto edusti ihanaa lämmönlähdettä. Chili antoi potkua marraskuun koleudessa, josta juuri saavuimme sisälle. Muutaman lusikallisen jälkeen hiki nousi pintaan ja ulkona verisuonissani jähmettyneet verihiutaleet suorastaan ponnahtivat punoittamaan poskilleni. Näin jokusen toimittajista vaivihkaa pyyhkivät otsaansakin.
Tykkään niin chilistä. Kumma juttu, se maistuu kesälläkin.
Suomen paras tomaattikeitto Lue linkistä mitä valmistamiseen tarvitaan ja kokeile.
Kokeilin. Näin toistaitoisen keittiömestarin näkökulmasta on todettava, että valmistaminen oli yllättävän helppoa.
Cashewkermassa ei kannata säästellä. Se neutralisoi keiton tulisuutta. Keitto sopii kyllä vegaaneille mutta pähkinäallergigoille täytyy keksiä jokin muu neutralisoiva ainesosa kuin tuo cashewkerma.
Reseptin mukaisesti valmistettuna keittoa riittää useampaankin suuhun. Niinpä sitä jäi vielä sunnuntailenkin jälkeenkin syötäväksi.
Onni on tulinen tomaattikeitto, joka odottaa valmiina kävelylenkin jälkeen.
Nam, kuulostaa herkullisesta. Tykkään yleensäkin tomaattikeitosta, joten tämä menee varmasti kokeiluun!
Nam, nam! Juuri söin kolmannen kerran. Kolme annosta (lautasellista) reseptin mukaisesti valmistettuna tuli. Kannattaa kokeilla.