Katalonian projektia varten luin taas yhden Ildefonso Falconesin kirjan. Oli jotakuinkin virkistävää siirtyä melkein nykyaikaan. Aiemmat lukemani Falconesin tarinat liikkuivat keskiajalla.
Taidemaalari Dalmaun ja aatetaistelija Emman kohtaloiden kautta pääsin tutustumaan 1900-luvun alun arkkitehtuuriin ja kuvataiteeseen. Näiden kahden lisäksi Falcones kuljettaa tarinassa kahta hellyttävää mierolaista, katulasta, joiden kautta Barcelonan kuvaus laajenee.
Sielujen maalari -kirjan maailma on innostava jo siksi, että minua kiinnostaa kuvataiteet. Jos matkoillani johonkin näyttelyyn suuntaan, taidemuseot ovat etunenässä. Taideteosten synnyttämisen taustoista lukeminen kiehtoo, myös fiktiivisenä. Falcones tosin on joissain esittelyissään kyllä todennut, että hän yrittää tarinassaan pitäytyä todellisissa tapahtumissa aina kun se on mahdollista. Fiktiossa täytyy totta kai joustaa ja kuten hänen tuotannostaan aiempien lukemieni kirjojen kohdalla, niin tässäkin Sielujen maalari -kirjan, jälkisanoissa hän avaa näitä ”joustopaikkoja”.
Hieman häiritsi, kun kirjassa näkyi kirjoitusvirheitä siellä täällä. Pohja putosi siinä vaiheessa, kun tarinassa taidenäyttelyn sisäänpääsy maksoi euron. Siis 1900-luvun alkupuolella. No asia korjautui, sillä myöhemmissä rahakuvauksissa puhuttiin pesetoista. Luin suomeksi, enkä tiedä mitä valuuttaa alkuperäistekstissä oli.
Sielujen maalarin alkusanoissa Falcones viittaa sairastumiseensa kirjan kirjoittamisen aikana ja siihen, että hänellä oli hoidoista johtuvia kirjoitusvaikeuksia kirjan loppuvaiheessa. Falcones sairastui paksusuolensyöpään, joka lähetti etäpesäkkeitä. Toivottavasti hän selviää ja jatkaa kirjallista uraansa. Koulutukseltaan Falcones on asianajaja, mutta vaihtoi uransa kirjoittamiseen. Eräässä lehtijutussa kerrotaan, että Falcones vastustaa Katalonian itsenäisyyttä (ABC). Siis katalaani, joka vastustaa itsenäisyyttä.
Ildefonso Falcones: Sielujen maalari
Oho, enpä tiennytkään, että hän on asianajaja. Oma kiinnostukseni nousi entisestään. Kirjoitusvirheet ovat tosiaan hieman ärayttäviä, mutta kaipa se yleensä on ennen muuta oikolukioiden tehtävä tsekata ne pois.
Niin hänet esitellään kirjan kannessa.