Tällaisia keksintöjä lisää! Ruokahävikistä puhutaan paljon, mutta tämä ei ehkä ole varsinaista ruokahävikkiä, sillä omenavauvat eivät ole ehtineet lautaselle asti. Ne kasvavat puussa ja hylätään puun alle tai jäteastioihin, jotta lajitoverit voisivat kasvaa pulleaposkisiksi yksilöiksi. Kyse on siis raakileharvennuksesta.
”Keskikesällä noukimme noin kolmasosan raakileista antamaan tilaa muiden kasvulle”, ahvenanmaalaisen Öfvergårdsin omenatilan yrittäjä Anna Alm kertoo.
”Aiemmin raakileet heitettiin pois, mutta pari vuotta sitten kokeilimme säilöä eri lajin raakileita omenaviinietikkaan. Itsekriittisinä melkein luovutimme, mutta testimaistajat ihastelivat tuotetta. Syksyllä 2017 tuote voitti Artesaaniruuan SM-kilpailussa parhaan innovaation palkinnon.”
Onneksi olkoon yrittäjät Anna ja Jan Alm ja Smakverkin innovaattorit.
