Ravintolassa viereisessä pöydässä ruokailee motoristipariskunta. Heidän keskusteluaan on kiva seurata, sillä se paljastaa suomalaisen ja ruotsalaisen kulttuurin perimmäisiä eroja. Mies on tukevalihaksinen ja kalju, tatuointejakin modernisti. Hän makuuttaa vasenta kättään pöydän laidalla lautasen ja vatsan välissä ja haarukoi ruokaansa oikealla. Tätä käytäntöä näkee Suomessakin nuorison keskuudessa, mutta siihen yhtäläisyydet jäävät.
Emme ole edes missään gourmet-ravintolassa vaan terassilla, yhdellä harvoista, joka on avoinna Luulajassa sunnuntaina. Ruoka kuuluu suomalaisittain jos ei nyt ihan ”syö ennen kuin selkäänsä ottaa” –kategoriaan, niin ainakin lähelle sitä. Pariskuntaa ei yhtään häirinnyt se että he joutuivat hakemaan tarjoilijan unohtamat ruokailuvälineet. Terassin tarjoilukäytäntöön näytti kuuluvan myös se, että ensin tuotiin liharuoka, perunat ja muut lisäkkeet antoivat odottaa itseään ja aterimet sai eri pyynnöstä.
Keskustelu kuuluu varmaan ruotsalaiseen ruokahalunkohotusseremoniaan eikä sanojen edes oleteta olevan totta.
Avokadokeittoa alkupalaksi ravintola Köpmannens kök. Hyvää oli mutta lähdimme pääruokaa hakemaan pääkadulle. |
Lisää kuvateksti |
Valokuvaaja Maria Åsén kuvaa Luulajaa kollegansa kanssa pienoishelikopterista käsin www.photobymaria.com |