Assisin kivisillä kujilla vaellellessa ei voi välttyä törmäämästä Franciscus Assisilaisen muistomerkkeihin ja tietenkin häneen liittyviin matkamuistoihin. Franciscus Assisilainen oli italialainen munkki ja pyhimys, joka perusti fransiskaanisen veljeskunnan. Hän kuoli vuonna 1226.
Mutta on uuttakin ihmeteltävää.
Kävin tänään Santa Maria Maggioren kirkossa, pienen kävelymatkan päässä residenssistä. Siellä vierailijoiden jono kiemurteli kirkon ovelta paikkaan, jossa nuori poika makasi palsamoituna suojalasin alla. Osa ihmisistä seisoi jonossa odottamassa vuoroaan, osa istui lasiarkun edessä olevalla tuolirivillä. Nenäliinat löysivät tiensä taskuista silmäkulmiin.
Vuonna 1991 syntyneestä milleniaalista pyhimys
Lasiarkussa makaava poika on 15-vuotiaana kuollut Carlo Acutis. Hän on tiettävästi maailman ensimmäinen milleniaali, joka on julistettu autuaaksi. Carlo oli tunnettu videopelaaja ja ohjelmoija. Siitä syystä häntä pidetään ”internetin suojelupyhimyksenä.”
Kirkon sisäpihalta on käynti Carlo Acutisin elämästä kertovaan näyttelylyyn. Samalla sisäpihalla on museo ja museokauppa, josta voi ostaa Carlo Acutis -muistoja. Niitä löytyy myös Assisin matkamuistokaupoista.
Museosta tavoittamani pappi kertoi, että Carlo Acutis oli Milanosta ja Franciscus Assisilainen oli hänelle tärkeä suunnan näyttäjä elämässä.
Carlo kuoli leukemiaan vuonna 2006 ja toivoi tulevansa haudatuksi Assisiin. Mikäli oikein ymmärsin, pyhimykseksi julistamiseen tarvitaan kaksi ihmetekoa. Se milloin Carlo ihmetekoja teki, jäi hieman epäselväksi. Jäin käsitykseen, että ne sijoittuivat hänen kuolemansa jälkeiseen aikaan. Papin mukaan Carlon pyhimykseksi tulo on hyväksytty (jonkinlainen pyhimysluettelo Vatikaanissa) ja julistaminen tapahtuu ensi vuonna, 2025 ehkä jo helmikuussa.
Ruumis ja sydän eri paikoissa
Carlon maalliset jäännökset ovat siis esillä Santa Maria Maggioren kirkossa, mutta sydän San Rufinon katedraalissa, Assisissa sekin.
Miksi näin?
Pappi kertoi, että sydämen paikka on Assisin tärkeimmässä kirkossa.
Mutta eikö se tärkein kirkko olekaan tuo kuuluisa Pyhän Fransiskuksen basilika?
Pääni on sekaisin näistä Assisin kirkoista. Residenssini seinän takana on kirkko ja residenssikin makaa pyhätön päällä. Kun kävelen lähibaariin, vastassa on kirkko. Äsken kuulin, että noin tuhannen asukkaan Assisissa (keskustassa) on kolmisenkymmentä kirkkoa tai muunlaista pyhättöä.
Ei, Pyhän Fransiskuksen basilika ei ole Assisin pääkirkko.
Selitys: San Rufinon katedraali oli jo olemassa, kun Franciscus Assisilainen syntyi. Hänet kastettiin siellä. Mutta Pyhän Fransiskuksen basilika valmistui hänen kuolemansa ja pyhimykseksi julistamisensa jälkeen. Se rakennettiin hänen kunniakseen.
Tulipa mieleen, mihinkähän saavat mahtumaan vielä yhden kirkon, jos päättävät rakentaa sellaisen myös Carlo Acutisille.
Niin tai näin. Carlo Acutis on selvästi saanut jo ihmisiä liikkeelle. Ehkä uusi pyhiinvaelluskohde nuoremmalle polvelle – milleniaaleille. Kirkko niin Suomessa kuin Italiassa on menettänyt populaa ja halajaa mukaan nuorta polvea.
Tuo onkin mielenkiintosta, että milleniaalista on tehty pyhimys. Ja mielenkiintoista myös se, että ruumis ja sydän ovat eri paikoissa.
Kiitos kommentistasi! Täytyy sanoa, että matkailu avartaa. Kaikkea sitä onkin.