Ryhmä Ympäristötoimittajat ry:n jäseniä kävi viime viikon loppupuolella tutustumassa Oriveden ympäristöasioihin ja siinä sivussa myös kaupungin nähtävyyksiin. Paikallistuntemusta meille välittivät Orivedellä asuvat kollegat Auli ja Seppo.
Vierailu alkoi Oriveden yhteiskoululta, jossa saimme tutustua koulun ympäristötoimintaan. Samalla saimme aimo pläjäyksen tietoa Oriveden matkailukohteista. Niitä meille vinkkasi – ketkäs muutkaan kuin koulun oppilaat.
Iltaohjelmana oli Huuliharppufestivaalien perjantaimatinea, sillä vierailumme osui festarien aikaan.
Agentteja ja vihreitä lippuja Oriveden yhteiskoululla
Oriveden yhteiskoulun ulkoseinällä tangossa lepattava vihreä lippu kiinnitti huomiota, kun saavuimme koulun pihaan. Melko tyynenä päivänä se lepatti varsin maltillisesti, lähes tankoa nuollen. Pian meille selvisi mistä on kyse, sillä koulun jumppasalissa oli koolla koko joukko asiantuntijoita. Meille oli varattu kahden oppitunnin ajan tietopuolista ohjelmaa, jota meille tarjoilivat kahdeksannen ja yhdeksännen luokan oppilaat opettajiensa johdolla.
Saimme selville, että lippu liehui merkkinä siitä, että koulu on mukana kestävän kehityksen Vihreä lippu -toiminnassa. Vihreä lippu -ohjelmassa on tällä hetkellä lähes neljäsataa koulua, päiväkotia ja lasten ja nuorten vapaa-ajan toimijaa. Oriveden yhteiskoulu on ollut mukana jo kolmen vuoden ajan.
Toimet näyttivät varsin konkreettisilta. Oppilaat kertoivat, että koulussa kiinnitetään huomiota jätteiden lajitteluun, monisteiden ja kertakäyttöisten astioiden määrän vähentämiseen, ruokahävikin minimointiin ja valojen sammuttamiseen tilasta poistuttaessa. Vettä ei juoksuteta turhaan ja kouluun pyritään tulemaan ekologisella tavalla. Kaikki näyttivät olevan pieniä arjen ympäristötekoja. Jopa opettajien kahvittelu saa huomiota. Ei kaffihukkaa.
Voit lukea lisää Vihreä lippu – verkkosivuilta. Siellä kerrotaan muun muassa: ”Vihreä lippu on Suomen suurin kestävän kehityksen ohjelma ja kansainvälinen ympäristömerkki päiväkodeille, kouluille, oppilaitoksille ja vapaa-ajan toimijoille.”
Koulun käytävillä liikkuu agentteja, mutta he eivät tee mitään salaista, vaan hyvinkin näkyvää. Agenttitoiminnassa pyritään edistämään hyvinvointia, tervettä elämää ja sosiaalista kestävyyttä. Ruokajätteiden punnitseminen koulun ruokalassa on yksi näkyvä teko. Agentit toimivat kausissa ja tehtävään voi hakeutua, mikäli rahkeita riittää koulutyön ohella.
Lue lisää valtakunnallisesta Oppilasagentti-toimintamallista.
Avauskuvassa näkyy Oriveden yhteiskoulun julkisivussa sarjakuvataiteilija Jukka Tilsan ja yhteiskoulun oppilaiden sarjakuvaa. Orivedellä on monta sarjakuvataiteilijaa mm. Tarmo Koivisto, Seppo Leinonen ja tämä kuvan Jukka Tilsa. Orivesi on Suomen villasukkapääkaupunki. Jos pääkaupunkistatusta voi olla useampia, Orivesi sopisi hyvin Suomen sarjakuvapääkaupungiksi.
Varikon koulumetsäprojekti
Pikku sateesta huolimatta pääsimme kokemaan myös Varikon metsää, jonne toimittajaporukka jalkautui sarjakuvataiteilija ja ympäristötoimittaja Seppo Leinosen johdolla. Suomen luonnonsuojeluliitto lanseerasi kymmenisen sitten Koulumetsäprojektin, joka tähtää siihen, että kouluilla olisi läheisyydessään metsäalue, jota voisi hyödyntää opetuskäytössä.
Varikon metsä soveltuisi hyvin koulumetsäksi. Se on koulun lähellä. Sinne pääsee polkua pitkin ja autotien voi ylittää kävelemällä jalankulkusiltaa pitkin.
Metsästä on tehty suojeluesitys, jonka on allekirjoittanut Oriveden yhteiskoulun oppilaskunta ja koko joukko luonnonsuojelutoimijoita. Alue kuului aiemmin Puolustusvoimille mutta on siirtynyt sittemmin Metsähallitukselle, joka valmistelee laajoja hakkuita alueelle. Varsinaista koulumetsästatusta Varikon metsä ei ole saavuttanut. Siellä voi kuitenkin liikkua jokaisenoikeudella.
Varikon metsää voisi hyödyntää monella tapaa eri kouluaineissa. Jumppasalissa kanssamme olleet oppilaat pystyivät luettelemaan kymmenkunta oppituntia, jotka voisi luokkaopiskelun sijaan pitää metsässä. Liikuntatunnit luonnollisesti ja biologia, mutta myös maantiede, kuvaamataito ja kielet. Edessäni metsäpolkua pitkin kävelevä kollega napsi puskista milloin vadelmia, milloin mustikoita ja siitä tuli mieleen, että myös köksätunneille voisi hakea materiaalia.
Seppo Leinonen näkisi mielellään, että oppilaat dokumentoisivat metsää. Joka vuosi kuva ja muistiinpanoja samasta kohdasta. ”Siitä syntyisi pikkuhiljaa kansalaistiedettä.”
Vuoden 2024 maailmanparantaja ope
Meillä oli myös ilo kohdata Vuoden 2024 maailmanparantaja opettaja Marjo Grönvall-Jokela. Hän on yksi Oriveden yhteiskoulun opettajista.
Maailmanparantajan valitsee Fingo – Suomalaiset kehitysjärjestöt − Finnish Development NGOs Fingo ry, jonka toiminta tähtää siihen, että ”maailma olisi reilumpi, ihan kaikille”.
Mihin Mummon kanssa Orivedellä
Jokaisella paikkakunnalla on matkailijoita kiinnostavaa nähtävää. Osa kohteista on helmiä, joista vain paikkakunnalla asuvat tietävät.
Oriveden yhteiskoulun kahdeksasluokkalaiset ideoivat, mihin voisivat viedä Mummon Orivedellä.
Tässä Orivesi-vinkit tai oikeastaan osa niistä.
- Cafe Herkkuhetki
- Orivarsa patsas
- Auvisen talo keskustassa
- Purnu – Aimo Tukiaisen ateljeenäyttely ja vaihtuva kesänäyttely
- Paltanmäen kotiseutumuseo
- Siikaneva – hieman kauempana sijaitseva retkikohde, jossa on merkittyjä reittejä ja laavuja
- Nämä kolme uimarantaa olivat oppilaiden mieleen: Nihua, Kirkkolahti ja Teerijärvi
- Talvella Mummo voi pulahtaa avantoon Säynäniemessä
Orivedellä vierailuun aikaa oli niukalti, mutta muutamaan kohteeseen ehdin tutustua.
Herkkuhetki ja Orivarsa
Cafe Herkkuhetkessä kävimme lounaalla. Siellä oli tarjolla noutopöytä.
Samalla bongasin Oriveden symbolin, Aimo Tukiaisen Orivarsan, joka on Herkkuhetken edessä olevassa keskuspuistossa.
Pari muutakin Aimo Tukiaisen teosta alueelta löytyy: Kenkälintu kaupungintalon vieressä ja Kirkonkukot Eräjärven kirkon pihalla.
Myöhemmin kävimme Aimo Tukiaisen ateljeessa Purnussa, jossa on esillä monia Tukiaisen teoksia, muun muassa Helsingistä tutun Mannerheimin patsaan toisintoja.
Auvisen talo
Oriveden keskustassa sijaitseva Auvisen talo näyttää etäisesti tutulta, mikä johtuu siitä, että se on ollut mallina Mämmilän sarjakuvien kansissa esiintyvälle talolle.
Nykyään Auvisen talossa toimii Taitokeskus Orivesi ja myymälä. Eija Pirttilahti hyöri myymälässä, mutta ehti myös opastamaan Mummoa maton kutomisessa.
Aimo Tukiaisen Purnu
Längelmäveden rannalla sijaitsee Aimo Tukiaisen perustama Taidekeskus Purnu. Tukiaisen kesäateljeen lisäksi alueella on monia rakennuksia, joihin kurkistaa. Kaikkialla tuntui löytyvän taidetta. Ja löytyihän sitä jo siksi, että tänä kesänä esillä oli neljäntoista taiteilijan töitä. Purnuun on siirretty lähiseudulta vanhoja rakennuksia, kuten riihi ja aittoja, joista vanhin on 1700-luvulta.
Purnun kesänäyttely oli avoinna viimeisiä päiviä, mutta ensi kesänä taas uudestaan. Saunamielisten kannattaa katsoa minä päivinä savusauna on lämmin. Pääsylippuun sisältyy saunominen.
Ihan kuivin suin ei tarvitse vierailulla olla, sillä Purnussa on aittakahvio. Lounasta tarvitsimme ja siksi varustauduimme omilla eväillä, joita oli mukava nautiskella alueen grillikatoksessa. Välillä vähän ripsautteli, mistä syystä nurmikot olivat märkiä. Lenkkarit päihittivät siinä suhteessa kesäiset sandaalit. Kaffit joimme lounaan jälkeen aittakahviossa, jossa kannatta pistäytyä myös yläkerrassa.
Juhla- ja liikuntatalo Taisto
Taiston talo on nykyaikainen työväentalo, johon kokoontuu niin kyläläiset kuin matkailijatkin. Matkailijoita vetää erityisesti antiikkikirppis.
Kahvilla voi käydä talon Tapahtumakahvila Liljassa tai vaikka muuten vaan istuskelemassa.
Oriveden ja Taiston talon pitkäaikainen aktiivi Jukka Luttinen esitteli meille talon uutta energiajärjestelmää. Siellä on siirrytty maalämpöön joitakin vuosia sitten. Muitakin energiansäästöön liittyviä toimia on tehty, kuten ikkunoiden tiivistämistä.
Orivesi on tuttu paikka, siellä olen käynyt useasti. Hyviä vinkkejä, viimeisestä käynnistä on tosin aikaa.