Viime viikon lehdistömatkaan sisältyi useita minulle uusia kohteita. Uuttahan toimittajat ovat hakemassa, olivat ne sitten elämyksiä tai uudistuneita kohteita. Tutustumismatkan järjesti Matkailutoimittajien Kilta yhdessä Visit Tallinnan ja Visit Estonian kanssa. Mukana oli kahdeksan mediaihmistä Suomesta.
Viron merimuseon Lentosatama satsaa elämyksellisyyteen ja esteettömyyteen
Ensimmäiseksi postausvuoron saa Viron merimuseon Lentosatama johtuen siitä, että usean kuukauden uudistustyön jälkeen museotilat avautuvat yleisölle tänään. Vielä torstaina, kun kävimme tutustumassa, museossa oli tekemisen meininki. Aikaa saada paikat kuntoon oli 72 tuntia, mutta siitä huolimatta he ehtivät antaa meille pikaisen esittelyn ja mahdollisuuden fiilistellä tiloja.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia riitti. Vierailijoita houkuttelemaan tarvitaan uusia elämyksiä. ”Uutta on oltava kaiken aikaa”, kertoi museota meille esittelevä perusnäyttelyiden kuraattori Mihkei Karu. ”Tärkeää on myös, että lapset viihtyvät.”
Infotauluissa todelliset henkilöt – toki digitaalisina – kertovat kohteen tarinaa. Pelastusveneeseen oli mahdollisuus käydä hakemassa tuntumaa. Yhdellä toiminta-alueella sai kokeilla, miten onnistuu lentokoneen tekeminen. Todellinen haaste oli hangaarin eli lentokonehallin poikki kulkevan sillan ylitys. Se vaati ponnistuksia! Sillalle ei lasketa yksilövieraita, mutta opastetulla ryhmäkierroksella sinne pääsee. Onhan sillan korkeuksista hienot näkymät koko hangaariin.
Esteettömyyteen on satsattu. Ohjausraidat auttavat näkörajoitteisia ja koskettelun avulla pystyy kokemaan monia näyttelyesineitä. Apuna myös induktiosilmukat ja viittomakielinen tulkkaus. Pyörätuoleilla on helppo edetä.
Lapsille oli oma toiminnallinen pikkumaailma tai oikeastaan kaksikin eri ikäisille suunnattuina.
Kätlin Vainola ja Sirly Oder ovat luoneet Lentosatamaa varten on myös oman lastenkirjan ”Kass Kipperi mereseiklus”. Avauskuvassa kirjan kanssa Viron merimuseon Lentosataman markkinointijohtaja Marge Rahu.
En oelkaan käynyt Viron merimuseossa. Ahvenanmaalla ja Kotkassa olen käynyt saman aihepiirin museoissa ja tykännyt niistä todella paljon. Uskon, että tämäkin olisi varmasti mieleeni.
Monta merimuseota olet sinäkin kolunnut. Nuo kaksi ja vielä Rauman merimuseo ovat minulle tuttuja Suomessa.