Reilun kahden sadan vuotensa aikana Königstedtin kartano on nähnyt monenlaista kulkijaa. Päärakennuksen yläkerrasta löytyy eri omistajien vaakunat ja niitä on aika pitkä rivi. Königstedtin kartano siirtyi vuonna 1961 valtion omistukseen. Sen jälkeen siellä on käynyt monia valtiollisia arvovieraita. Muun muassa vuonna 2005 Martti Ahtisaari isännöi Vapaa Aceh -liikeen ja Indonesian hallituksen välisiä rauhanneuvotteluja kartanossa.
Königstedtin kartano oli myös yksi Matti Kassilan elokuvan ”Vodkaa, komisario Palmu” kuvauspaikoista. Ja nyt Mummo istuu illallista Maa- ja metsätalousministeriön vieraana toimittajille suunnatussa taustatilaisuudessa. Ennen illallista meille kerrottiin viimeisimmät kuulumiset maatalouden kannattavuudesta, eläinten hyvinvoinnin eteen tehtävistä toimenpiteistä ja Kalakumouksesta.
Kalakumous oli kiinnostavaa kuultavaa. Olenkin jo pitkään ihmetellyt kalapurkkien epäsuhtaa marketeissa. Vielä kymmenisen vuotta sitten hämmästelin kuinka tuhansien järvien maassa marketeista löytyy hyllymetreittäin tonnikalapurkkeja ja niiden jatkeena vain jokunen muikkupurkki. Särkisäilykettä sai oikein hakea, yleensä kauempaa. Samoin tuoreen kalan tiskejä. Sittemmin olen ilokseni huomannut, että tonnikalat ovat saaneet seuralaisekseen muitakin kalapurkkeja ja kalatiskejäkin löytyy jo kotia lähellä olevista kaupoista. Jotain on siis tapahtunut, mutta nyt asian eteen tehdään lisää toimenpiteitä. Kotimaisen kalan syömistä halutaan lisätä jo kansanterveydellisistä syistäkin. Lisää kalakumouksesta Maa- ja metsätalousministeriön Kalakumous verkkosivuilta.
Nykyään Königstedtin kartano toimii valtion edustuskartanona. Hyvä sijainti kauempaa tuleville vieraille, sillä kartano sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Helsinki-Vantaan lentokentästä.
Kartanon päärakennus valmistui vuonna 1816. Epäselvää on kumpi sen suunnitteli, Carl Ludvig Engel vai Pehr Granstedt.
Joulu lähestyy. Tonttujen aika asettua yläkertaan johtaville portaille. / Valtion edustuskartano Königstedt, Vantaa, Suomi
Olipas mahtavaa nähdä kuvia tästä kartanosta sisältä. Vuosia ajoin ohi joka päivä, myös juurikin vuonna 2005 ja Ahtisaari tulikin usein vastaan aamuisin.
Kiitos kommentista, Nomad! Hienoa, että sain tuottaa iloa sinulle – ja toivottavasti muillekin.