Luojan kiitos, että Mummo ei ole sota-ajan nuori. Sain juuri luettua Seija-Leena Nevalan ja Marko Tikan kirjoittaman Kielletyt leikit – Tanssin kieltämisen historia Suomessa 1888-1948. Kyllä oli henkeäsalpaavaa luettavaa. Puritaaneja, tanssin riemun kahlitsijoita oli vuosisadan vaihteen molemmin puolin, mutta sota-aikaan 1939 joulukuusta alkaen tanssimisesta tuli vuosikausiksi rikos. Tanssimisesta tuomittiin sakkoihin ja vankeusrangaistuksiin. Kaksi ihmistä jopa menetti henkensä poliisin luodeista tanssitilaisuuksiin tehdyissä ratsioissa.
Tulipa opittua uusia sanoja:
Tanssiraivo
Nykykieleen liittyy someraivo, rattiraivo, laturaivo ja mitä niitä nyt olikaan. Tänään listani täydentyi matkustusraivolla. On kaikenlaista raivoa, mutta en ole aiemmin törmännyt sanaan tanssiraivo. Sana esiintyi Kielletyt leikit -kirjassa kuvaamassa tanssivaan nuorisoon kohdistuvaa äärille vietyä tanssivastaisuutta.
Tanssitauti
Nuoriso oli ”tanssitaudin vallassa” ja virkavalta yritti taltuttaa tautia varsin kohtuuttomin keinoin.
Nurkkatanssit
Kuten aina, kieltoja halutaan kiertää – Iranissakin laittavat verhot eteen kun ryhtyvät juomaan alkoholia – ja siitä syystä yleistyivät nurkkatanssit, joita harrastettiin milloin missäkin epävirallisessa paikassa.
Parimarssi
Paritanssi verhoiltiin parimarssiksi ilmoituksissa, tanssi tanhuamiseksi.
Oi noita aikoja.
Kielletyt leikit voitti viime vuonna Tieto-Finlandian.