Kotinurkkia on nyt koluttu ja varmaan jossain vaiheessa puskat alkavat tuntua liian tutuilta. Olenkin miettinyt sopivia kaupunkikohteita ja heti tulee mieleen Kotka. Toki monia muitakin lähimuistissa on, esimerkiksi Heinola, jossa toissakesänä kiertelin ympäriinsä. Suomessa monet kaupungit ovat käveltävän kokoisia. Mistä sitä tietää mihin Mummo eksyy seuraavaksi.
Kotkassa olen vieraillut useaan kertaan, sekä yksityisesti että muutamilla lehdistölle tarkoitetuilla reissuilla.Valokuvaamisesta kiinnostuneelle Mummolle Kotkasta löytyy kuvattavaa. Kauniita puistoja, merenrantamaisemia, Kymijokea ja sen kuohuja voisi kuvata loputtomiin. Tai vaikka vain katsella ja nauttia näkemästään.
Puistot ovat Kotkan must
Mielikuvani Kotkasta muuttui jokunen vuosi sitten kun kiersimme autolla Etelä-Suomessa. Nostalgiareissuksi nimeämästämme reissusta voit lukea tästä linkistä. Aloitimme Kotkasta, jonka olen mieltänyt teollisuus- ja satamakaupungiksi. Olin aivan ällistynyt kun kävimme parissa puistossa. Sittemmin ällistyin lisää kun Cursor kutsui toimittajia Kotkaan ja kiersimme puutarhaneuvos Heikki Laaksonen kanssa puistoja.
Sapokan Vesipuisto, joka ei siis ole mikään lasten liukumäillä varustettu alue tai rakennus, vaan erilaisia kasveja esittelevä puistoalue on puutarhaneuvos Heikki Laaksosen luomus. Hänen nimeensä törmää jatkuvasti, kun puistoista tulee puhe.
Katariinan meripuistosta käsin pääsee kuvaamaan kimmeltävää merta. Hauska yksityiskohta: valtava kivinen pöytä, jonka ääreen mahtuu bussilastillinen ruokailijoita.

Yrttien ystävät löytävät itsensä helposti Redutin Yrttipuutarhasta. Siellä kannattaa myös tuoksutella. Moni keittiöstä tuttu tulvahdus vihreyden keskeltä.
Pelkästään Kotkansaaren alueella on kymmenkunta puistoa. Mieleisiä voi etsiä Puistojen Kotka -sivuilta.
Viiden kilometrin pituisella Kotkan puistokierroksella näet useimmat puistot.
Kotkan keskustan veistospromenadilla voi kartuttaa kahden kilometrin verran kävelykilometrejä.
Kiipeilystä pitävä Mummo kapusi myös Haukkavuoren näkötorniin.
Luontopolkuja Kotkassa
Aloitin Santalahdessa aamukävelyn parin kilometrin mittaista Merireittiä, mutta kuten usein käy nälkä yltyy syödessä. Energiaa riitti vielä Metsäreittiin. Hyvä combo! Siinä tuli koettua monenlaista maisemaa. Yhteensä viitisen kilometriä.
Suo kiinnostaa aina, en osaa sanoa miksi. Niinpä tartuin heti tilaisuuteen kun syyskuisella Cursorin pressireissulla tarjottiin mahdollisuutta Valkmusan kansallispuiston suoelämykseen . Oppaana toimi Kirsi Kallio, Kikan Patikat -luontoelämysfirmasta. Hänen avullaan lintulajit tulivat tutummiksi.

Kotkan kierroksia – pyörällä tai jalan
Kotkan puistoreitti tulikin jo mainittua.
Toinen pyöräilyreitti, jota voi myös hyödyntää kävelyyn, on Aleksanterin pyöräilyreitti. Sen pituus yhteen suuntaan on 12 kilometriä. Jos jalkoja riittää Karhulassa on hieno Jokipuisto.
Varsinaisesti pyöräilyyn ajatellun 24 kilometriä pitkän Kymijoen koskikerros voi kävellä useammassa osassa tai vaikkapa vain Kotkansaarelta lähtevän puolimatkan, jonka varrelle osuu monta käyntikohdetta muun muassa Langinkoski keisarillisine kalastusmajoineen. Opastettu kierros oli Mummon mieleen, sieltä päivittyi moni kouluajoista hämärtynyt historian käänne. Langinkoski on yksi varhaisimmista kouluretkimuistoistani.
Lisää pyöräilyreittejä Kotkan ja Haminan seudulla
Vinkki sinulle, joka haluat pyörän selkään: kaupunkipyöriä Donkey Republic, ohjeet kaupunkipyörien käyttöön www.kaakau.fi



