Pakko oli käydä kokemassa ruotsalaista saunakulttuuria, etenkin kun kehitän parhaillaan suomalaista saunatuotetta ulkomaalaisille matkailijoille. Monenlaista saunomiseen liittyvää olen nähnyt, mutta en nähtävästi vielä kaikkea.
Ribersborgs kallbadhus – jonkinlainen ympärivuotinen saunamaailma sijaitsee kävelyyn tottuneen mummon köpötttelymatkan päässä keskustasta. Paikalliset kylläkin jessustellen ehdottivat bussia, jos toista. Pitkä matka kuulemma. Ainakin linja numero 7 vilahti keskusteluissa. Kätevä hakukone Malmön bussilinjoista löytyy tästä Skånetrafiken.se
Ribersborgs kallbadhus – saunamaailmaan astuminen avasi uudenlaisen maailman minulle, suomalaisen saunan viikkokäyttäjälle.
Kun olin selvinnyt muodollisuuksista eli saanut pyyhkeen ja lukon – oikein kunnon Kiinassa valmistetun möhkäleen varustettuna kahdella avaimella – astelin naisille osoitetusta ovesta sisään saunamaailmaan. Pukukopeilla reunustetulla laiturimaisella alueella makaili naisia kuka minkäkinlaisessa asennossa – täysin alasti, jalkovälit joillain niin antavassa asennossa, että hämmentyneenä käänsin pääni taivaisiin. Tarkempi silmäys olisi varmaan paljastanut hammaskaluston amalgaamitkin näiden kylpijöiden läpien kautta.
”Här badar man naken”, opasti paikallinen nainen, joka osoittautui himokylpijäksi. Miestenpuoli ja naistenpuoli erikseen, siksi kylvetään nakuna.
Hän kertoi käyvänsä kylpemässä kolme kertaa viikossa ympäri vuoden, omalla lukolla ja pyyhkeellä varustautuneena, ja asteli tottuneen näköisenä tiloissa. Suomalaisena olen tottunut alastomuuteen, mutta jotenkin niukemmin esiteltynä. Yleensä pyrimme kietoutumaan pyyhkeeseen liikuskellessamme varsinaisen lämpöhuoneen ulkopuolella. Kaikkien naisten seassa käyskenteli mies, joka putsaili paikkoja hissukseen.
Saunamaailmassa oli kolme erityyppistä saunaa. Sekä miesten että naisten puolella oma puusauna ja sähkösauna. Lisäksi oli kummallekin sukupuolelle yhteinen höyrysauna.
Höyrysaunankin näkymät yhtä antavia kuin ulkolaiturit. Erona vain se, että tällä kertaa lauteilla retkotti varsin tukevankokoinen mies. Miten olikaan päätynyt kävelemään koko saunatilan poikki naisten osaston oven viereen – ylälauteelle haarat levällään istuskelemaan.
En sitten tullut ottaneeksi antavia kuvia mutta tässä muutamia tiloista.

Ribersborgs kallbadhus, Malmö näkymä Turning Torso – rakennukselle. /Ruotsi



Onpa kiinostava postaus! Olin lukenut , että Gotlannin saarella on saunaseura, mutta Malmön saunasta ei kukaan ole kertonut. Ei tullut mieleeni aikaisemmin perehtyä saunomiseen Ruotsissa. Viikingit ovat minun erityisen kiinnostukseni kohde, ja olen kiertänyt Saksassa, Tanskassa ja Ruotsissa ja Suomessakin viikinkien kulkureiteillä ja useissa Viikinkimuseoissa, mutta missään ei ole ollut viitteitä siitä, että itse asiassa viikingitkin saunoivat. Olin hämmästynyt siitä, kun luin siitä äsken ruotsalaiselta nettisivulta, jossa esiteltiin 6 parasta yleistä saunaa Ruotsissa. Karkea olettamukseni on, että saunominen kiellettiin syntisenä silloin kun viikingit käännytettiin kristinuskoon. Kaikki pakanallinenhan piti hävittää. Niin kävi viikinkien pyhälle eläimelle hevoselle, mutta se muutti ja jäi elämään lasten leikkikaluna Dalahästinä. Mahtaakohan bastu-perinnekin kokea uudestisyntymisen niin kuin se teki jo Saksassa. Suomen saloilla sitä perinnettä ei saatu hävitetyksi, mutta ei kai yritettykään.
Kiitos kommentista. Tulinpa taas viisaammaksi – tai ainakin tietävämmäksi. Olet selvästi perehtynyt historiaan. Nykypäivästä tiedän sen verran, että kyllä ruotsalaisetkin saunovat, kodeissa ja muuallakin. Saunojen lukumäärää en tiedä, mutta meillä Suomessa niitä lienee kolmisen miljoonaa. (asukkaita 5,6 milj.)