Erästä tilaisuutta varten piti löytää alkoholittoman kuusenkerkkäkuohun seuraksi alkoholillinen suomalainen kuohuviini. Kerkkääkin ajeltiin hakemassa matkojen päästä, mutta vielä hankalammaksi osoittautui tuo alkoholillinen vaihtoehto. Parissa Espoon Alkossa listoja tutkittiin yhteistuumin, mutta ei. Ei edes viikon varoajalla, joka tavanomaisesti menee tilaustuotteissa.
Meitä toimittajia roudataan ympäri Suomea maistelemassa pientuottajien erikoisuuksia. Matkamessuillakin esitellään tilaviinejä kymmenittäin ainakin ammattilaispäivinä. Jo pelkästään Alitalon omenaviinitilalla on niin montaa sorttia, että Seitsemän veljeksen nimet eivät riittäneet, vaan niitä piti ottaa mukaan sivurooleista. Eli kyllä niitä on.
Mutta missä luuraavat kuivat suomalaiset viinit ja kuohut. Tai ylipäätänsä suomalaiset kuohut – makeat tai kuivat, muut kuin Elysee? Ilomantsissa kuulemma ainakin tuotetaan kuohuviinejä. Mutta mistä espoolainen niitä saa?
Viinitilavierailuilla valmistajat tuskailevat kautta linjan vaikeuksiaan saada tuotteensa esiin. Nyt on kuulemma helpotettu. Tuottaja saa viininsä myyntiin tiettyyn määrään lähialkoja. Jaa, nyt sitten varmaan täytyy jäädä odottelemaan milloin saadaan viinitila Espooseen.