Piti mennä Porvoon kesäteatteriin Naurattava avioliitto -musiikkinäytelmän avajaisiin. Niin menimmekin, mutta menimme me muuallekin, kun kerran liikkeelle täältä Espoosta lähdettiin.
Ensimmäinen houkutus oli Sipoossa Gumbostrand Konst & Form Upea kesänäyttely, jossa esillä viisi taitelijaa ja lisäksi pop-up näyttely.
Nämä taiteilijat ovat esillä syyskuun alkuun 1.9. asti.
Meeri Koutaniemi – Puu, joka nielaisi naisen
Juha Kuivainen – Kuukauden nuori taiteilija
Johanna Rytkölä – Lumpeenlehden alta
Laura Annala – All the flowers I could carry
Anna Aalto – Vaaleampi kuin valo, painavampi kuin linnunsulka
Mutta oli upea ajomatkakin. Gumbostrandiin johtaa idyllinen merenrantatie, maalaismaisemaa kimaltelevan meren äärellä. Matkan varrella näkyi toinen toistaan hienompia merelle antavia uusia taloja, välissä punamultamökkejä, venesatamia, laitureita ja muuta rannoille kuuluvaa.
Pankokuorrutettua lohta / Ravintola Gabriel1763
Porvoossa meitä kohtasi iloinen yllätys. Ilmaisia parkkipaikkoja näytti olevan pilvin pimein vaikka Porvoo pullisteli matkailijoita. Kartta kaikista sekä maksullisista että ilmaisista pysäköintipaikoista löytyy Porvoon nettisivuilta. Olisipa muissakin kaupungeissa parkkeeraaminen näin helppoa.
Tässä vaiheessa teatteriretkemme oli ajatuksissamme laajentunut jo Edelfelt-kävelyyn ja lounaaseen.
Lounaspaikaksi valikoitui Gabriel1763. Ravintolan nimi sai pohtimaan tuota vuosilukua. Aika useinhan maailmalla näkee vuosiluvun lisänä since tai est. mikä kertoo, että ravintola on toiminut kyseisestä vuodesta asti.
Kuukeli paljasti, että Suomen vanhin ravintola on Kaisaniemi, joka aloitti toimintansa, tosin eri nimellä, vuonna 1839. Ravintola Gabrielin toiminnan aloittamisen vuosiluvusta ei siis ole kysymys.
Lisää kuukelointia. Gabriel1763 nettisivuilla kerrotaan, että ravintola on aloittanut toimintansa 2012, mutta sijaitsee historiallisessa Porvoon pormestari Gabriel Hagertin 1763 rakennuttamassa kivitalossa. Historian havinaa löytyy seiniltä, niissä on koristeena aukkoja, joista paljastuu tarjoilijan mukaan kolmenkymmenen tapettikerroksen alta vielä yksi tapetti.
Söimme molemmat pankokuorrutettua lohta, parmesan gratinoitua parsaa, piparjuuriperunaa, misomajoneesia. Kivasti annoksessa oli vaihtelevia makuja. Hellepäivä vai mikä, mutta vaati ripauksen suolaa.
Jos mietit, mikä on pankokuorrutettu, niin se on kuorrute, johon on käytetty japanilaisia panko-jauhoja. Näin saadaan rapea kuorrute, ilman uppopaistoa. Myös miso viittaa japaniin. Miso taas on fermentoiduista eli käyneistä soijapavuista valmistettua paksua tahnaa.
Lohen voimin jaksoimme taidenautintoihin.
Edelfeltin jalanjäljillä Porvoossa
Porvoossa on merkitty reitti, jonka varrelta löytyy paikkoja, joita Edelfelt ikuisti teoksiinsa. Vähän samaan tapaan kuin Haikkoossa Edelfeltin ateljeen ympäristössä. Siitä löytyy blogipostaus Albert Edelfeltin maisemissa Haikkoossa.
Tunnin verran vierähti Edelfeltin jalanjäljillä tepastellessa. Tulipahan käytyä hieman pidemmällä kuin Porvoon vierailuilla yleensä, ne kun tuppaavat päättymään kirkon tietämille.
Kertaalleen jouduimme kysymään, kun iski epäilys Linnamäen Edelfeltin maisemia hakiessamme. Vastaantulija, paikallinen sanoi olevansa, ei tiennyt mitään Edelfeltistä mutta osasi neuvoa tien.
Ohjelmatoimisto Naurettava Avioliitto
Porvoon kesäteatterin Ohjelmatoimisto Naurattava Avioliitto -esitys oli kesäteatteriin soveltuvaa hyvän mielen teatteria. Näyttämöllä esiintyivät Juha Laitila ja Satu Laitila. Juha Laitila imitoi presidenttejä niin Tarja Halosta kuin Donald Trumpia. Uskomattoman monen kuuluisan laulajankin elkeet ja tulkinnat hän onnistui esittämään.
Mukana oli ensi-iltana yllätysesiintyjä Pepe Johansson, Teleks-yhtyeestä, joka esitti kaksi herkkää laulua.
Kiitos kutsusta, Satu Laitila! Oli kiva olla mukana ensi-illassa.
Esityksiä ei ole monta. Viimeinen 4.8.2024.
Jokirantaa pitkin kohti autoa Porvoon helteisessä illassa
Vielä ehdimme ihmetellä mittatikkua ja laareja jokirannassa, kun kävelimme teatterin jälkeen takaisin autolle.
Visit Porvoon elinvoima-asiantuntija Jan-Christian Forsman selvensi: ”Mittatikuilla seurataan joen pinnan tasoa, joka saattaa esim. keväällä sulamisvesien ansiosta olla noin metrin korkeammalla kuin normaalisti.”
Ja nuo maa-ainesta sisältävät altaat sitten ?
”Ne toimivat vesialtaina ja ovat usein täynnä vettä. Nyt on ollut niin kuivaa, että niihin ei ole kerääntynyt vettä joesta. Ymmärtääkseni vettä ei varsinaisesti käytetä mihinkään, vaan altaat ovat enemmänkin koristeellinen elementti sillassa, mutta periaatteessa vettä voisi vaikka käyttää kukkien kasteluun.”
Sekin selvisi. Kaikkea sitä turisti ihmetteleekin 🙂
Kyllähän Porvoosta löytyy kaikkea kiinnostavaa. Meillä on ollut tapana käydä siellä niin talvella joulun alla kuin myös kesällä. Mukava paikka, ja paljon tosiaan nähtävää.
Kiitos kommentista, Mikko! Pieni ja pittoreski paikka, mukava käyskennellä. Seuraavaksi lähden pongaamaan Länsirannan taidereitin teoksia. Kunhan kerkeän.