Lähdin Keniaan matalin odotuksin, sillä vuosi 2023 oli jo sisältänyt monta elämysrikasta reissua aikatauluineen eri puolilla maailmaa. Keniassa halusin vain antaa asioiden tapahtua ja siksi en asettanut tavoitteeksi mitään. En edes kuvata matkailijoiden suosima iso viisikko – Big five eli leopardi, puhveli, sarvikuono ja norsu.
Mutta niin siinä kävi, kuvattuahan viisikko tuli, melkein.
Big Five -nimitys on peräisin siirtomaa-ajoilta. Silloin Keniaan – ja muuallekin Afrikkaan – tultiin metsästämään. Big five -eläimen tappaminen oli tavoite monelle. Nykyään metsästäminen ja linnustaminen on kielletty Keniassa ja Big fiveä bongaavat matkailijat.
Viikon pituisen safarin aikana Frankin ohjastama Landcruiser jyskytteli savannilla kuopasta toiseen. Kyydissä oli kuusi safarimatkaajaa kameroineen plus matkanjohtajana toimiva Päivi Arvonen. Välillä kulkuväline syöksähti jyrkkään alamäkeen, ylitti kuivan joenuoman ja kääntyi äkkijyrkkään nousuun. Kuin ihmeen kaupalla olimme taas uuden edessä. Frankilla on ilmiömäinen kyky nähdä puskissa piileksivät eläimet. Hän on kokenut kuljettaja ja safariopas, kruisaillut savanneilla jo neljäntoista vuoden ajan.
Maastossa vilahteli termiittien tekemiä kasoja. Välillä näkyi leijonien perhekuntia päivälevolla, topeja, antilooppeja, impaloita, gnuita, mitä niitä olikaan.
Ajaessaan Frank esitteli näitä Afrikan ihmeitä. Kun ensimmäinen norsu ilta-auringossa häämötti savannin laidalla, luulin nähneeni näkyjä.
Salametsästys yhä ongelmana Keniassa
Safariviikon aikana kävimme useassa luontokohteessa, muun muassa Nakurun kansallispuistossa, Masai Maran suojelualueella ja Hell’s gate kansallispuistossa. Osassa kohteista oli pysyttävä auton sisällä. Silloin kuvasimme kattoikkunan tai sivuikkunoiden kautta. Mutta oli sellaisiakin kohteita kuten Hell’s gaten kansallispuisto ja edellisessä postauksessa esitelty Sanctuary Farm, joissa sai nousta autosta – tai Landcruiserin kyseessä ollessa laskeutua – ja pääsimme tutkimaan ympäristöä jalkaisin.
Ensi alkuun kansallispuiston portilla rynnäkkökiväärein varustetut vartijat hätkähdyttivät. Aseistettuja vartijoita liikkuu myös alueiden sisällä. Salametsästys on yhä suuri ongelma. Norsujen torahampaat ja sarvikuonojen sarvet ovat haluttua tavaraa Aasian markkinoilla. Frank kertoi, että sarvikuonojen sarvet ovat näistä kahdesta vieläkin kuumempaa tavaraa, sillä ne ovat helpommin käsiteltäviä. Köyhyys varmaan panee punnitsemaan ottaako helppoa rahaa, vaikka kiinnijäämisriski on olemassa. Netistä luin että, nykyään älyteknologiasta saadaan apua salametsästyksen kitkemiseen.
Teknologia näytti olevan apuna myös safarioppaiden viestinnässä. Eläinhavainnoista kerrottiin muille liikkeellä oleville puhelimen välityksellä.
Hellyttävät antennihännät
Jos vartijat hätkähdyttivät, niin puolestaan pahkasiat ilahduttivat missä tahansa ne hyppelehtivät antennihännät hellyttävästi pystyssä. Valokuvalla ei pysty kuvaamaan pahkasikojen menoa. Niiden iloiselta vaikuttavat sprurtit ja äkkipysähdykset olisi pitänyt saada videolle. Mutta kun minulla ei ollut sitä kännykkää. Järkkärillä olisi tietenkin voinut videoida, mutta jotenkin se oli hankalaa. Oli niin paljon kuvattavaa, järkkäri piti olla valmiina still-kuvia varten.
Yksi väline, jota kaipasin, vieläpä useasti, oli nauhuri. Se minulla on lähes aina matkassa – tietenkin – mutta kun olin ajatellut lomailla, en ottanut nauhuria mukaan. Olisi ollut kiva saada tarinoita talteen. Frank kertoi yhtä sun toista, mutta muistiinpanojen tekeminen poukkoilevassa kyydissä oli mahdotonta.
Keniassa on myös yksityisiä suojelualueita
Keniassa on kansallispuistoja ja kansallisia suojelualueita. Yksityisiäkin, kävimme myös Kenian järvialueella Isossa hautavajoamassa sijaitsevalla Oserengonin yksityisellä suojelualueella.
Tapasimme pikaisesti John Ndegwan, suojelualueen johtajan, joka tuntui olevan intohimoinen työssään. Hän kertoi uhanalaisista grevynseeproista, joita on jäljellä vain parituhatta Keniassa.
Kenian väkiluku on kasvanut nopeasti. Se rasittaa luontoa. Kun Kenia itsenäistyi vuonna 1963 väkiluku oli vajaat yhdeksän miljoonaa (UM) . Nyt kuusikymmentä vuotta myöhemmin Wikipedian mukaan asukkaita on 56 miljoonaa.
John kertoo yksinkertaisen esimerkin: ”Aiemmin esimerkiksi polttopuuta otettiin vain sen verran kuin tarvitaan ja loppu jätetään tulevaa käyttöä varten. Mahtaako enää toimia tällä ihmismäärälllä.”
Melkein koko Afrikan iso viisikko
Iso viisikko tuli nähtyä lähes luomuna.
Leopardi jäi näkemättä minulta, mutta ei niiltä aamuvirkuilta, jotka osallistuivat ylimääräiseen aamusafariin Masai Marassa. Safareille lähdettiin yleensä törkeän aikaisin, ennen auringon nousua. Itse valitsin tuona ylimääräisenä safariaamuna kiireettömän heräämisen ja auringonnousun ihailun teltasta käsin. Leopardin näkeminen osaltani jäi sitten Aloepark Art Hotelin seinämaalauksen ja Karen Blixtenin museon keinonahan varaan. Mutta näinhän monta gepardia. Pardi kuin pardi.
Tässä vielä muutamia linkkejä
Nakurun kansallispuisto tunnetaan sarvikuonoista ja uhanalaisista Rotchildin kirahveista.
https://www.lakenakurukenya.com/rothschilds-giraffe-in-lake-nakuru-national-park/
Hienolta kuulostanut matka kaiken kaikkiaan. Mistä ensimmäisen kuvan leveähuulisarvikuono on kuvattu, Lake Nakurussa ilmeisesti? On kyllä harmillinen tuo sarvikuonojen tilanne, positiivista, että sarvia on alettu leikkaamaan otuksilta irti, niin salametsästäjät jättävät kyseiset yksilöt rauhaan.
Kiitos kommentista ja lisätiedosta. En olisi itse tiennyt sarvikuonon lajia. Voi että eläimillä, kuin myös linnuilla, on hassuja nimiä suomeksi ”leveähuulisarvikuono”. Kuvasin sen Nakurun kansallispuistossa.