Mummo mykistyi joksikin aikaa, mutta täällä taas reissupäiväkirjaa postaamassa. Jos jokin on bataattimaista niin se, että kännykkä lopettaa toimintansa reissun aikana. Minulle kävi juuri niin Keniassa, savannin kupeessa, tuntien ajomatkan päässä pääkaupunki Nairobista.
Yleensä reissuille lähtiessä valmistaudun lähes kaikkeen, ripulista ryöstöihin. Tarkistuslistani ennen matkaa on pitkä, mutta kännykän olin tyystin unohtanut. Tai en nyt aivan tyystin, sillä lähtiessä mietin, otanko varakännykän vai kannettavan. Päädyin kannettavaan, kun sillä tekstin kirjoittaminen on helpompaa. Tuuria on ollut. Kännykkä käytössä jo lähes kolmekymmentä vuotta ja nyt ensimmäinen kerta kun se tekee tepposet.
Kännykkä lakkasi toimimasta
Kännykkä yksinkertaisesti mykistyi Aleoparkissa Naivashassa. Mukavasti makailin sängyllä, känny kiinni laturissa, jonka jatkeena tietenkin universaali matkasovitin paikallista sähköverkkoa varten. Laittelin viestiä perheelleni ja siinä kohdassa känny pimeni.
Kenian reissuni koostui viikon safarista ryhmän kanssa ja lisäviikosta yksikseni Nairobissa. Onneksi tuolloin olin vielä ryhmän mukana, enkä yksin luoja ties missä. Porukalla illallispöydässä yritimme ratkoa asiaa. Mutta ei auttanut. Luuri pysyi pimeänä.
Näitä kokeilin saadakseni kännykän henkiin
Latasin. Latasin ja latasin.
Käynnistin uudelleen.
Volyymi ja käynnistyskytin pohjaan yhtä aikaa. Tämä saattaa vaihdella eri puhelimissa, netistä löytyy ohjeita.
Onnistuin jollain konstilla saamaan punaisen reboot rivin näkyviin, mutta siihen se jumittui.
Mikään ei auttanut.
Uusi kännykkä Nairobista
En missään päin maailmaa päästä ketään tonkimaan kännykkäni sisältöä korjaustarkoituksessa tai muuten. En siis myöskään Keniassa.
Päädyin ostamaan uuden, nairobilaisen operaattorikaupan toiseksi halvimman luurin, reilun satasen maksavan Samsungin. Samsungin sen takia, että sen merkkisten toimintaa tunnen jonkin verran. Nokialaisen olisi saanut 42 egellä, mutta en halunnut lisähankaluuksia käyttöliittymällä, jota en tunne.
Halusin myös paikallisen simmin taksien tilaamisesta johtuvia puheluita varten. Mutta simmi sai odottaa, sillä niitä ei myyty sunnuntaina.
Tiistaina sain sim-asian hoidettua ja kenialaisen puhelinnumeron. Ja lisäksi vielä jonkun palvelun, joka suolsi jumalan sanaa kerran päivässä. 🤔
Näillä olisi luullut elämän helpottuvan, mutta ei. Yhä vaan hankalammaksi meni. Minulla oli luurissa nyt kaksi simmiä ja useita lukituskoodeja sekä simmeihin että puhelimeen. Siinä uuden kännykän kanssa kaupassa touhutessa myyjä pyysi minua näppäilemään lukituskoodin ja väärinhän se meni. Yleensä simmi antaa kolme mahdollisuutta, mutta nyt syystä tai toisesta sulkeutui kertalaakista.
Sen vuoksi oma suomalainen simmini tarvitsi herättää PUK-koodilla. Kannettavan avullahan olisin päässyt kiinni PUK-koodeihin, mutta se ei ollut mukana vaan hotellissa. Ei siitä tosin olisi ollut apua, sillä kaupassa oli jo pari päivää “it has an issue”-tilanne, jonka vuoksi wifi ei toiminut.
Kaikkia käänteitä en muista, mutta lopulta päädyin nykäisemään suomalaisen simmin pois, sillä operaattorin sivuilta tarkistaessani laskua oli ryhtynyt syntymään, vaikka mielestäni olin jo viimeisellä Euroopan kentällä ottanut pois roamingit. 15 sekunnin puhelu näytti maksavan 3,50 euroa.
Nostin siis kädet pystyyn ja päätin selvitä loppumatkan kenialaisella numerolla. Latasin välttämättömät sovellukset yksi kerrallaan uuteen luuriini. Hankalaa, mutta sain palautettua salasanoja yksi kerrallaan. En kuitenkaan pankin ja luottokortin sovelluksia. Pankki kehotti menemään asiakaspalvelupisteeseen henkilötodistus mukanaan. Huoahh, huoah. Onneksi minulla oli kuitenkin fyysinen luottokortti, parikin varmuuden vuoksi mukaan otettua.
Tässä yhteydessä en vielä tiennyt Kenian viranomaisten matkailijoille tekemästä jekusta mitään.
Keniassa siirtyivät monet matkailijoiden käyttämät palvelut nettiin syyskuussa
Syyskuussa Keniassa astui voimaan uudenlaiset pääsylippukäytännöt. Moniin matkailijoita kiinnostaviin paikkoihin – kuten esimerkiksi Nairobin kansallispuistoon ja kansallismuseoon – ei päässyt luottokortilla, ei rahalla, ei millään. Sisään päästäkseen tulee kirjautua samoille sivuille kuin mistä viisumi hankitaan ja ostaa sieltä pääsylippu. Tässä kohtaa tuli hankaluus. Luottokortti varmistaa ostokset kännykkäviestillä – siis sinne suomalaiseen simmiin menevällä viestillä. Jotkut tilit vaativat sekä sähköposti- että puhelinvarmistuksen. Huoahh, huoah, huohhhh!
Niinpä esimerkiksi jo kuukausia sitten tilaamaani elefanttien orpokotiin päästäkseni tarvittiin kolme ihmistä ennen kuin minut saatiin portista sisään. Naivashan seudun safarilla, jossa kännykkä lopetti toimintansa, eikä kännykkäkauppaa ollut, yritin saada tätä viranomaisten uutta käännettä ratkaistua. Siitä tuli ryhmätyökeissi. Kenialainen autonkuljettaja tilasi lipun Nairobin kansallispuistoon suomalaisen matkanjohtajan luottokortilla, sillä syystä tai toisesta nettisivusto toimi vain paikallisten tunnuksilla. Oma luottokorttini ei toiminut netissä, sillä en pystynyt vastaanottamaan varmistusta, kun kännykkäni oli pimeänä. Olin kiitollinen järjestelystä ja maksoin matkanjohtajalle käteisellä. Vielä tarvittiin Nairobissa kuljettaja, joka ajoi minut orpokotiin.
Yllättävä lisämaksu
Varsinaisen orpokotivierailun olin tilannut jo kolme kuukautta sitten. Hyvissä ajoin, kun vierailuajoista kuului olevan pulaa. Tässä välissä Kenian viranomaiset olivat säätäneet – siis sen nettisisäänpääsyn lisäksi – että jokaisen vierailijan tulee aiemmasta poiketen maksaa reilun neljänkymmenen euron kansallispuistomaksu vaikka kävisi vain orpokodissa.
Tulevaisuudessa muistan myös varmistaa kännykän toiminnan
Nyt kun olen kotiutunut, kävin korjaamossa ja gurun luona vanhaa luuria näyttämässä. Korjaamossa arvelivat, että sähköpiikki oli aiheuttanut vaurion. Naivashassa, jossa luuri mykistyi, oli useita sähkökatkoja. Korjaamossa eivät antaneet paljon toivoa, että saisin luurini kuntoon. Se tarvitsee uuden akun (90 egee) ja ehkä lasin (parisataa egee) eikä ole sittenkään varmaa toimiiko.
Kosteutta näkivät, vaikka en kyllä ymmärrä, mistä se olisi tullut, sillä luuri on ollut paljon Keniaa kosteammissa kohteissa ilman mitään ongelmia.
Guru ei saanut laitteesta irti sen enempää. Mykkä mikä mykkä. Neuvoi yrittämään vielä ladata kotona, mutta niin että olen itse läsnä.
Kännykkä kannattaa ladata varavirtalähteestä
Sähköpiikin aiheuttamaa vauriota välttääkseen korjaamossa neuvotiin eksoottisemmissa kohteissa lataamaan luuri varavirtalähteestä, ei suoraan verkkovirrasta tai adapterin eli matkasovittimen kautta.
Varmuuskopiointi, salasanat ja koodit haltuun
Nairobissa uutta luuria käyttöön otettaessa en tietenkään muistanut yhtäkään salasanaa, enkä muistanut mihin varmuuskopiot menevät. Minulla on käytössä useita pilvipalveluita, osa firmani. Salasanat menivät vanhassa luurissa olevan salasanasovelluksen myötä.
Kun en muistanut missä varmuuskopio on, saati salasanoja, luuri käynnistettiin Nairobissa ilman sovelluksia. Yksi kerrallaan sovellusten uuteen kännyyn lataaminen vei aikaa.
Eli jokin salasana millä pääsee palvelujen juureen kannattaa muistaa tai laittaa ylös johonkin, mistä muut eivät sitä löydä. Ja tietenkin missä pilvessä varmuuskopio on.
Varakännykkä
Enpä luovu vanhasta kännykästä, kun seuraavan kerran ostan uuden. Vanhalla kännykällä on vielä tärkeä tehtävä, mikäli jotakuinkin kunnossa. Matkavarmistin, varakännykkä, joka ennen matkaa tietenkin täytyy laittaa samaan jamaan kuin varsinainen luuri.
Kieltämättä on kyllä suuri korotus maksuihin, jopa niin suuri, että tulee todennäköisesti jo vaikuttamaan kävijämääriin. Kännykkä on tosiaan varsin tärkeä kapistus, omani hajosi Yhdysvalloissa ollessamme, mutta en hankkinut uutta, vaan pärjäsimme reilut viisi viikkoa puolisoni kännykällä.
Suuri korotus koskee Masai Maran kansallisen suojelualueen päivämaksuja. Ne on nyt vahvistettu. Laitoin postaukseeni linkin, josta löytyy uudet maksut, mikäli tarvitset niitä.