Naapuriystävät kutsuivat kylään hetikohta Espanjasta kotiuduttuani. Ruokapöydän teemaksi valikoitui tietenkin Espanja. Matkalaukussani matkasi Arenys de Marin kaupoista hankittuja chorizoja ja pullo punaviiniä. Pikainen lähikauppojen valikoiman tarkastelu sai kaivamaan esiin luottokeittokirjani – ikivanhan Hola Amigos -oppikirjan. Sen avulla aikoinani opiskelin espanjaa ja kirjasta löytyvä Tortilla Españolan resepti on pelastanut minut monelta kokkausta vaativalta tilanteelta.
Tortilla Española eli espanjalainen perunamunakas on helppo valmistettava. Aineksia ei ole montaa: munia, perunaa, sipulia, oliiviöljyä ja suolaa. Siinä kaikki. Ellei ole aivan tumpelo, Tortilla Española onnistuu varmasti. Jos jossain voi mennä pieleen, niin suolan annostelussa. Suolaisen ystävänä jouduin hillitsemään sirottimen heiluttelua, jotta tortillasta tulisi nykysuolasuosituksia noudattaville sopiva.
Tapaksilla aloitimme espanjalaisen illan: Manchego-juustoa, Tortilla Españolaa, oliiveja, chorizo-siivuja ja tomaattisalsaa, joka sisälsi reippaasti chiliä (nami, nami) ja patonkia.
Pääruokana herkuttelimme emännän tekemällä paellalla. Makean nälkään toscakakkua kahvin kera.
Tortilla Española eli espanjalainen perunamunakas
Näin sen tein.
Kuorin kuusi suurta perunaa ja siivutin ne ohuiksi. Silpoin kaksi sipulia (ohjeessa on vain yksi, mutta tykkään sipulista) tosi pieneksi silpuksi. Rikoin neljä munaa kulhon ja lisäsin suolan siihen.
Laitoin reippaanlaisesti oliiviöljyä paistinpannuun ja kun se oli kuumaa, lisäsin sipulisilpun. Paistoin sipulit kullanruskeiksi. Lisäsin perunasiivut ja annoin niiden hiljalleeen paistua lähes pehmeiksi. Hulautin munat joukkoon ja toivoin, että saan paistoksen mieleisekseni ilman, että se palaa pohjaan.
Espanjassa jättävät tortillaa tehdessään munat aika löysiksi – se kun on kuulemma ”muy rico” silloin. Itse en pidä juoksevasta munasta, ehkäpä siksi, että jossain vaiheessa elämääni raaka kananmuna on yhdistetty salmonellariskiin.


Tuo voisi olla mukava koittaa, en ole itse asiassa tainnut Suomessa ikinä maistaa espanjalaista perunamunakasta. Me olemme suolaan suhtautumisessa onneksi samanlaisia, kumpikin pitää vähänsuolaisesta.
Kannattaa kokeilla, helppo lisäke moneen, vaikkapa salaatin seuraksi.
Kanarialla peruna pilkotaan pieniksi kuutioiksi. Sehän on sitten ikuinen kiistanaihe kuuluuko sipuli tortillaan vai ei. Minusta ei. Meillä siihen laitetaan valkosipulia ja persiljaa.
Valmistettaessa perunakuutiot friteerataan öljyssä, sitten talouspaperin päällä ylimääräinen rasva pois. Friteeratut perunakuutiot munien sekaan ja matkaan myös valkosipuli ja persilja.
Kiitos vinkistä! Aina tulee vastaan uutta, kokeilen tuota jossain vaiheessa.