Oulu ei ole noussut minulle ensimmäisenä mieleen Suomen kulinaristisena keskuksena, mutta juuri siksi Oulu yllätti. Pohjoisen pääkaupungissa näytti olevan tarjolla niin fine dining -elämyksiä kuin rentoa menoa.
Oulun kulttuurisäätiö, Oulu Culture Foundationin järjestämän lehdistömatkan ohjelmaan oli valittu neljä oululaista ravintolaa, jotka kukin edustivat eri puolia kaupungin ruokakulttuurista: Alfred Kitchen & Bar, Tuba Food & Lounge, Ravintola Puistola ja Mallassauna. Mallasaunassa emme perehtyneet ruokaan, vaan maistelimme oluita ja kuulimme niiden tuotannosta, mutta ruokalistalla näytti olevan saksalaistyyppistä ruokaa. Mallasaunassa yhdisyvät olutravintola, kulttuuritapahtumat ja sauna.
Tuba Food & Lounge – kulttuuria ja kierrätystä
Lounaalla kävimme Oulun keskustassa Tuba Food & Lounge -ravintolassa. Se on eko- ja kierrätyshenkinen kulttuuriravintola, jossa on iltaisin livemusiikkia, visailuja ja sen sellaista.
Söin maukkaan kasvispainotteisen buffetlounaan. Raaka-aineina kertoivat käyttävänsä – milloin mahdollista – luomu-, lähi- tai hävikkiperäisiä aineksia.
Joskus pitäisi päästä maistelemaan sitä heidän hehkuttamaansa hapanjuuripitsaa, mutta se vaatii jo suuremman nälän.
Kekseliäs sisustus on rakennettu lähes kokonaan kierrätysmateriaaleista.


Alfred Kitchen & Bar – makumatkoja maailman ympäri Oulun keskustassa
Pari illallispaikkaakin sisältyi ohjelmaan.
Ensimmäisenä iltana ruokailimme Alfred Kitchen & Bar -ravintolassa. Kuka on Alfred, tuo ravintolan kyltissä komeileva parrakas mies? Se selviää ravintolan tuulikaapissa. Seinällä on tarinaa. Alfred on kulkurisieluinen maailmanmatkaaja ja intohimoinen kokki. Tämä kuvitteellinen tarina jatkaa lautaselle asti. Ruokalistassa olevien annosten kohdalla kerrottiin tarinaa milloin mistäkin päin maailmaa, paikoista joissa Alfred oli käynyt ja kaiketi reseptin saanut.
Tämän tyyppistä tarinaa lukisin mielelläni sinkkureissuillani, kun istun yksin ravintolassa. Nyt oli astetta haastavampaa, kun olin intopinkeenä hankkimassa tietoa illan isänniltä ja keskustelu soljui vilkkaana. Kiva idea kuitenkin tuollainen makumatka.
Oli hienoa, että annoskoot olivat maltillisia. Alfred Kitchen & Barin ruokalista vaihtelee kausittain. Söin endiivejä, meribassea ja jälkiruoaksi raparperi-marenkia. Kaikki mahtui.


Ravintola Puistola – kolmen toiminnon kokonaisuus
Oulun keskustassa sijaitseva Puistola koostuu kolmesta eri osasta. Siellä on kahvila, leipomo ja à la carte -ravintola.
Mikä on Kilpimenu? Ravintolalle on myönnetty Chaîne des Rôtisseurs -kilpi, joka kertoo korkeasta gastronomisesta tasosta. Siitä tuo ruokalistalla oleva nimi. Kilpimenu sisältää neljä tai viisi ruokalajia.
Lisää kilpitunnuksista.

Mallassauna – olutta, flammkuchenia ja löylyä Pikisaaressa
Mallassauna on Hailuodon Panimon olutravintola Pikisaaressa. Paikalla on toiminut aikoinaan panimo ja viinanpolttimo, joiden tarpeisiin ohraa on mallastettu. Mallastamon kuumuudessa työskentely muistutti saunaa. Siitä nimi, Mallasauna.
Ruokalista näytti saksalaistyyliseltä. Varmaan nuo flammkuchenit ja bratwurstit soveltuvat oluen kanssa nautittaviksi. Me emme niitä maistelleet, vaan keskityimme olennaiseen: oluen maisteluun. Kuulimme oluen valmistuksesta. Humala on ainut oluen valmistukseen tarvittava raaka-aine, joka täytyy tuoda ulkomailta. Kaikki muu on paikallista.
Mallasaunan tila laajenee tapahtumatilaksi seiniä avaamalla ja tarjolla on myös kulttuuritapahtumia, kuten livemusiikkia ja taidenäyttelyitä.

Kun kerran ravintolan nimessä on sauna, niin täytyi oikein katsastella pihamaata. Ja sieltä ne löytyivät, kaksi saunapömpeliä takapihalta. Saa kuulemma saunoa ilmaiseksi.


Ilman muuta tuonne olisi päästävä! Täytyy ilman muuta lähteä käymään Oulussa, vaikka matka onkin pitkä.
Kiitos kommentistasi, Mikko! Ensi vuonna on paljon kaikkea, tosin on jo nytkin. Pistin itsekin ns. korvan taakse. (mistä lie tuokin ilmaisu saanut juurensa)