Yhdysvaltalaisen Maaza Mengisten teos Varjokuningas kertoo naissotilaista Etiopian ja Italian välisessä sodassa 1935–36. Mengiste teki useita vierailuja synnyinmaahansa saadakseen tarinan osaset kuvattua mahdollisimman hyvin.
Kyllä oli sotaisaa ja sekavaa luettavaa. Monta kertaa kävi siinä rajamailla, että jätän kesken. Ei silti kirja kannattaa kyllä lukea, mutta se vaatii pidempiä lukusessioita kuin mitä minulle oli mahdollista.
Tarinassa orvosta, piikatyttö Hirutista tulee sotilas ja varjokuninkaan henkivartija. Tuolloin Etiopiaa hallitsee keisari Haile Selassie ja Italiaa fasistinen Benito Mussolini. Päästäkseen ylipäätään sotimaan, Hirutin tulee ensin ”sotia” saadakseen perintöaseensa takaisin. Ase tarvittiin joukkoihin liittymiseen. Hirutin ainoa omaisuus on hänen isänsä vanha kivääri, mutta talon emäntä vie sen häneltä, kun aseita kerätään Etiopian armeijan tarpeisiin.
Varjokuningas oli varmaan vaikeaa luettavaa myös siksi, että tilanne muistuttaa liiaksi Venäjän hyökkäysotaa Ukrainaan. Olkoonkin, että kirjan aika on toinen, yhdeksänkymmentä vuotta sitten tapahtunut Italian ja Etiopian välinen sota.
Maaza Mengiste: Varjokuningas, suomentanut Aleksi Milonoff
Tuohon sotaan liiittyvä kirja olisikin kiinnostavaa lukea, minua aihepiiri kiinnostaa. En tosin ole varma, olisiko tämä paras mahdollinen opus siihen.