Majoituimme Iisalmessa Spa Hotel Runnin Kylpylä- ja kartanohotellissa.
Kiurujoen varrella, Runnin kartanossa on vietetty kylpyläelämää jo vuodesta 1904 alkaen. Kartanossa lomaili monia tunnettuja suomalaistaiteilijoita 1900-luvun alkuvuosikymmeninä.
Kartanohotellin puolella huoneet tavanomaisten numeroiden sijaan on nimetty kuuluisien majoittujien mukaan. Nimiä riittää. Majoituin Aino-huoneessa. Se on saanut nimensä Pariisin primadonnaksikin kutsutun laulajan Aino Acktén mukaan.
Lisätilaa on rakennettu myöhemmin uuteen kylpylähotellirakennukseen, Spa Hotel Runniin.
Runnin jättikokoinen savusauna
Kiurujoen varrella on mukava käyskennellä ja joessa myös uiskennella. Meille oli varattu kokoustilat savusaunarakennuksesta. Kokoustilassa järjestetyn tietoiskun jälkeen savusauna rentoutti mukavasti. Pari poreallasta odotti terassilla.
Vähän hankalaa oli vaatteiden vaihto, sillä saunarakennuksessa oli kyllä tilaa vaikka millä mitalla, mutta ei varsinaisia pukuhuoneita. Niitä kuulemma olisi löytynyt viereisestä rakennuksesta.
Savusaunan lauteille mahtuu löylyttelemään 32 henkilöä. Meitä ei ollut ihan niin paljon. Viitisentoista saunojaa kahdessa vuorossa.
Spa Hotel Runnin mainoksessa tarjottiin turvehoitoja. Se olisikin sopinut päivän turvepitoiseen teemaan. En kuitenkaan kokeillut, vaan päädyin rentoutumaan savusaunan löylyissä. Yleensä savusaunan yhteydessä puhutaan lempeistä löylyistä. Nämä olivat mielestäni aika ärhäkät.
Mistä nimi Runni?
Nimi tulee ruotsinkielisestä sanasta ”brunn”, lähde. Alueelta löytyi aikoinaan rautapitoista vettä pulputtava lähde. Sen kerrotaan kiinnostaneen terveyshakuisia ihmisiä jo 1700-luvulla. Tätä ihmevettä voi yhä nautiskella Runnin juomahuoneessa.
Olen aiemminkin yöpynyt Runnilla. Vuonna 2016 pysähdyin Runnille lepäämään ennen rajan ylitystä. Silloin osallistuin Via Kalevala -vaellukseen Vienan Karjalassa.
Juttu karaoke-illasta Runnissa. Yritimme kajauttaa laulun Karjalaan asti.
Kun viimeksi kävin Runnissa, sillä oli reilut sata vuotta kylpyläelämää takanaan.
Opintoretki toimittajille Pohjois-Savoon järjestettiin 22.-23.5.2024. Teemana ilmasto- ja vesistöviisaat toimintatavat maa- ja metsätaloudessa. Opintoretken järjesti Savonia-ammattikorkeakoulu yhteistyökumppaneineen. Mukana oli kymmenkunta ympäristö- ja tiedetoimittajaa.
Ollaan parin viime vuoden aikana kiinnostuttu kylpylöistä, mutta Runni on vielä käymättä. En tiennytkään, että sen yhteydessä on kartano. Savusauna kuulostaa myös hyvältä.
Savusauna on hieno kokemus, voin vain kuvitella miltä tuntuu istua siellä ns. yleisellä vuorolla. Niitä järjestetään tiettyinä aikoina kylpylävieraille, näin ymmärsin.