Keniaan sijoittuvaa kirjallisuutta tuntuu löytyvän paljon. Yksi tutuimmista kirjailijoista lienee tanskalainen Karen Blixen, joka on kirjottanut myös salanimillä Isak Dinesen, Tania Blixen, Osceola ja Pierre Andrézel.
Karenin pitkäaikainen Keniassa asuminen on tuottanut monia teoksia. Yksi näistä on lähes viisisataa sivuinen Eurooppalaisena Afrikassa. Sen ja Karenin muistojen pohjalta on tehty myös Minun Afrikkani -elokuva vuonna 1985.
Kirja alkaa Karenin lapsuudenperheen asettumisesta uudisasukkaina Keniaan ja kertoo lähemmin hänen Nairobissa Ngong-vuoren juurella sijaitsevan maatilansa vaiheista. Osansa saavat myös maatilalla käyvät värikkäät vieraat. Karen muutti Keniaan vuonna 1914 ja asui siellä aina vuoteen 1931, jolloin hän oli pakotettu myymään huonosti menestyvän kahvitilansa ja muuttamaan takaisin syntymämaahansa Tanskaan.
Eurooppalaisena Afrikassa -kirjan 11. painoksessa vuodelta 2009 nykylukijaa saattaa hätkähdyttää kieli. Puhutaan avoimesti neekereistä ja monilta osin vanhahtavilla termeillä. Kirahvit ovat saaneet kirjoitusmuodon sirahvit. Kirjan ensimmäinen suomalainen painos ilmestyi 1938 eikä kieltä ole ilmeisesti katsottu aiheelliseksi nykyaikaistaa.
Karen Blixenin värikästä elämää kuvataan tuoreessa elokuvassa Yhteinen sopimus
Bille Augustin ohjaamassa elokuvassa Yhteinen sopimus vuodelta 2021 avautuu Karenin värikkäästä elämästä myös toisenlainenkin näkemys. Elokuva käsittelee hänen mentorisuhdettaan nuoreen runoilijaan Thorkild Björnvigiin. Yhteinen sopimus -elokuva on nähtävissä Yle Areenassa 12.4.2024 asti.
Kävin Nairobin matkallani marraskuussa Karenin Ngong-vuoren juurella sijaitsevassa talossa, joka nykyään toimii Karen Blixen museona. Linkki postaukseen tässä.
Eurooppalainen Afrikassa alkoi kiinnostamaan. Pidän siitä, että kieltä ei nykyaikaisteta, vaan pyritään säilyttämään se mahdollisimman lähellä sitä, miten se on kirjoitettu. Pitää tutustua myös Areenan elokuvaan.
Kiitos kommentista Mikko! Karen Blixen kirjoja tulee eteeni koko ajan vaan lisää. Enkä malta jättää lukematta. Mielenkiintoinen kontrasti tuli tuosta Yhteinen sopimus elokuvasta.