Kenian matkani Nairobin osuuden kohokohta oli vierailu norsujen orpokodissa. Sen varasin jo hyvissä ajoin kotimaasta käsin. Varauksen voi tehdä kolme kuukautta ennen haluttua vierailupäivää. Sanovat, että paikat menevät nopeasti.
Norsujen tai elefanttien – miten vaan – orpokoti
Sheldrick Wildlife Trustin elefanttien orpokodissa vierailu kestää noin tunnin. Sinä aikana kuulee monta tarinaa siitä, miten nämä pienet kärsäkkäät ovat joutuneet orpokotiin. Monet emoista ovat kuolleet kuivuuden aiheuttamaan janoon tai salametsästyksen uhrina. Emon kuollessa poikanen on ollut vielä niin pieni, ettei pärjää luonnossa ja siksi se on pelastettu tänne Nairobin laidoille. Orpokodissa pikku norsuille syötetään tuttipullosta maitoa. Niitä hoidetaan siihen asti, kunnes pärjäävät omillaan.
Daphne Sheldrick perusti orpokodin edesmenneen aviomiehensä David Sheldrickin muistoksi. Orpokoti on toiminut vuodesta 1987 ja siellä oli vierailuni aikaan 27 orvoksi jäänyttä norsua ja kaksi sarvikuonoa.
Muistelukirjassaan Rakkauteni Afrikka Daphne kuvailee elämäänsä ja suhdettaan Davidiin, intohimoiseen villieläinten suojelijaan.
Toimintaansa varten orpokoti kerää varoja lahjoituksilla ja matkamuistomyymälän tuloilla. Vinkki itselle tai lahjavinkki sellaiselle, jolla on jo kaikkea: adoptoi norsu.
Norsu vai elefantti? Kumpikin on oikein suomen kielessä. Elefantti-peräisiä sanoja näyttäisi olevan aika monessa muussakin kielessä tämän maalla elävistä nisäkkäistä maailman suurimpiin kuuluvan eläimen kohdalla. Tieteellinen nimin Elephantidae.
Kunnon kengät orpokotivierailulle
Varustaudu kunnon kengillä, mielellään vaihtokengät mukaan, sillä norsujen touhuja seurataan märissä olosuhteissa. Toki kenkiä voi yrittää pestä niiden pesua varten varatusta paikassa tai peräti pesettää. Näitä pesijöitä pyörii parkkipaikan tietämillä. Ainakin omani pesivät niin puhtaiksi, että päiväohjelmaa pystyi jatkamaan ilman käyntiä hotellissa vaihtamassa kenkiä.
Nairobin kansallispuisto
Koska orpokoti sijaitsee Nairobin kansallispuistossa, oli luonnollista, että sijoitin kansallispuistossa ajelun samaan päivään. Ensimmäisellä viikolla safarien aikana olin jo nähnyt koko joukon eläimiä, enkä siksi odottanut kovin paljoa tältä kansallispuistolta. Eikä voinut odottaakaan paljoa, sillä olimme liikkeellä puolenpäivän jälkeisinä tunteina, jolloin eläimiä on liikkeellä vähänlaisesti verrattuna varhaisen aamun tai myöhäisen illan tunteihin. Oli kuitenkin aika vaikuttavaa nähdä kirahveja syömässä savannilla taustanaan Nairobin pilvenpiirtäjät. Vain muutaman kilometrin päässä suurkaupungista.
Keniassa yritetään kitkeä korruptiota ja rahan väärinkäyttöä. Esimerkiksi Nairobin kansallispuistoon täytyy ostaa lippu etukäteen netin kautta. Rahalla eikä luottokortilla ei ole mitään virkaa sisääntulossa. Se haastaa turistin ja näkyi pitkänä autojonona sisääntulossa, kun ihmiset istuivat autoissaan näpyttelemässä kännykkäänsä saadakseen lipun.
On myös huomattava, että Sheldrick Wildlife Trustin elefanttien orpokodissa vierailevan täytyy maksaa kansallispuiston sisäänpääsymaksu, vaikka ei kansallispuistoon menisikään. Tämä muuttui viime syksyllä. Orpokoti sijaitsee kansallispuiston alueella.
Orpokoti kuulostaa hyvältä, mutta itseäni epäilyttää, miten norsut mahtavat myöhemmin pärjätä luonnossa. Hyväksyyköhän joku lauma uuden yksilön joukkoonsa…
Onhan ne pienet norsut ihania! Eivät tosin kovin pieniä ole ihmiseen verrattuna. Olen yrittänyt kuukeloida statistiikkaa tuohon luonnossa pärjäämiseen, mutta toistaiseksi en ole löytänyt. Process ongoing!