Viikon mittaisen elämyssafarin aikana kävimme useassa luontokohteessa, kansallispuistossa ja suojelualueella.
Ensimmäisen päivän ohjelmaan kuului veneilyä Naivashajärvellä. Leppoisa aloitus edellisillan myöhäisen saapumisen vuoksi.
Naivashajärvi on kuuluisa linnuista, se kuuluu lintubongaajien suosikkeihin.
Virtahevot tietenkin kiehtoivat veneestä katsottua. Niitä uiskenteli siellä täällä, mutta niitä oli vaikea saada kuvattua, kun ne uivat enimmäkseen pinnan alla. Hirvitti katsella rantavedessä kalastavia paikallisia. Venettä kuljettanut opas kertoi, että aina silloin tällöin kalastajille sattuu onnettomuuksia.
Ylen artikkeli: Kuivuudesta kärsivän Kenian järvet alkoivat tulvia kymmenen vuotta sitten ilman näkyvää syytä – vasta nyt ilmiötä on alettu ymmärtää
Sanctuary farmilla Naivashassa voi kuljeskella vapaasti
Mahtava kokemus nähdä elämäni ensimmäistä kertaa kirahvi koko komeudessaan. Siellä se kurkotteli kohti korkeuksia ja näykki lehdistöä. Vapaana.
Vapaana kuten mekin, sillä Sanctuary farmilla voi nousta autosta. Farmin alueella ei ole vaarallisia eläimiä. Näin Frank, oppaamme kertoi, mutta siitä huolimatta hieman arvelutti mennä lähemmäs näitä pitkäsäärisiä puunlatvoja hipovia olentoja.
Keniassa on kolme eri kirahvilajia. Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) on luokitellut kirahvit vaarantuneiksi. Kolmesta Kenian lajista rothschildin-kirahvi on luokiteltu uhanalaisiksi.
Kirahvit ovat vähäunisia, pari tuntia vuorokaudessa riittää, senkin ne nukkuvat seisaallaan. Kirahvien täytyy olla lähtövalmiudessa niitä vaanivien petojen varalta. Näin kyllä kirahvin istuma-asennossakin, mahtoiko ottaa kunnon torkut. Rukoiluasennossa ollut kirahvi sen sijaan näytti syövän jotain maanpinnasta.
Sanctuary farmilla voi nähdä kirahvien lisäksi muun muassa seeproja, erilaisia antilooppeja, lintuja, ja jos on vikkelä niin käärmeenkin.
Valtava määrä erilaisia lintuja mainittiin näiden ensimmäisen päivän retkien aikana. Jäi hämärän peittoon, kuka keksii ne vallan kummalliset suomenkieliset linnunnimet. Melkoisessa luovassa myllerryksessä arvelimme ornitologiporukan olleen, kun nimesivät linnun vaikkapa naamioviheltäjäsorsaksi. Eikä se ollut edes nimistön hassuimmasta päästä. Kirjasin joitakin ylös, mutta kuten jo kerroin aiemmassa postauksessa, kaikki muistiinpanot hävisivät sähköpiikin tuhottua kännykkäni.
Kuvausmatkan järjestelyt Ammattiluontokuvaaja Päivi Arvosen kuvausmatkat
Keniassa tosiaan taitaa olla kolmea kirahvilajia, uhanalaisia masain-kirahveja ja reticulated-kirahveja sekä erittäin uhanlaisia nubian-kirahveja (jonka alalaji rothschildin-kirahvi on). On aikoinaan tullut valittua jopa kohteita sen mukaan, että pääsisi näkemään eri lajeja mahdollisimman useita. Paljonhan ne muistuttavat toisiaan, mutta kun tarkasti katselee, huomaa kuviossa eron. Naivashassa olisi joskus mukava käydä, kuulostaa miellyttävältä paikalta ja voi hyvinkin olla, että on seuraavalla Keniaan kohdistuvalla reissulla meilläkin ohjelmassa.
Kiitos lisätiedoista Mikko! Kolmesta kirahvilajista puhuttiin, vähän hankala joskus hahmottaa kun jotkut puhuvat alalajeista, joita muistaakseni on kuusi. Uljaita ilmestyksiä ovat!
Kesäkuussa tuolla käydessämme yksi näkemistämme kirahveista oli juuri ja juuri pystyssä pysyvä kirahvivauva, tai pitäisikö siinä vaiheessa kun se jo kuitenkin osasi seistä, sanoa kirahvitenava 🙂
Itselläni kesäkuinen matka oli toinen Naivasha-järvelle ja osittain palasimmekin tuonne juuri tuon kävelysafarimahdollisuuden takia. Sanctuary Farmin lisäksi kävimme Crescent Islandilla, joka on ehkä vähän villimpää luontoa kuin tuo Sanctuary Farm, mutta molemmat kivoja kohteita!
Kiitos kommentista Pirkko! Hellyyttäviä ovat ne pikkuiset kirahvit honteloine kulkuineen. Kiva niitä on katsella.