Marokon Suomen suurlähettiläs H.E. Mohamed Achgalou on kestinnyt ahkeraan toimittajia ja muuta mediaväkeä residenssissään Helsingin Pohjoisrannassa. Vieraina on ollut eri iltoina ainakin ulkomaan-, ympäristö- ja matkailutoimittajia. Iltatilaisuudet suurlähetystö oli teemoittanut kunkin toimittajaryhmän mielenkiintojen mukaan.
Ympäristötoimittajille suunnatussa tilaisuudessa esitettyihin moninaisiin kysymyksiin H.E. Mohamed Achgalou vastasi parhaansa mukaan, mutta korosti ettei tunne syvällisesti kaikkia käytäntöjä, toki kysymyksiin hankitaan vastauksia tavalla tai toisella. Kysymyksiä tietenkin tuli sekä alustuksen että sitä seuranneen illallisen aikana.
Etukäteen jaetussa tietopaketissa kerrotaan, että Marokolla on 3500 kilometriä merenrantaa. On selvää, että kalastus on tärkeää marokkolaisille. Kalastus ja siihen liittyvät kansainväliset sopimukset nousivat esiin keskusteluissa. Samoin Länsi-Saharan tilanne. En ole varma lasketaanko tuohon 3500 merenrantakilometriin myös kiistanalainen Länsi-Saharan rannikko. Eri lähteissä kilometrit ja maa-alan koot vaihtelevat riippuen siitä kuka tiedon julkaisee.
Energiatuotanto ja vesitalous kiinnostivat myös yleisöä. Samoin kuin Suomen ja Marokon välinen kaupallinen yhteistyö. Jotain on jo tehty. Suomi ja Marokko ovat allekirjoittaneet muun muassa energia-alan yhteistyötä koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan helmikuussa 2022.
Avauskuvassa suurlähettiläs H.E. Mohamed Achgalou seisoo Suomen ja Marokon lippujen vieressä. Taustalla kuvassa Marokon valtion päämies, kuningas Muhammad VI. Se on kuninkaan virallinen kuva, jollaisen tulee olla esillä kaikissa Marokon valtion laitoksissa. Marokkoon lentoteitse saapuvia Muhammad VI:n kuva tervehtii jo lentokentällä.
Naisten osuuskunnassa Essaourassa
Olen matkaillut Marokossa useaan otteeseen sekä juttuja tekemässä että lomailemassa. Fatna, marokkolainen sinkku -lehtijuttu lienee – nyt tulee sitä blogiesittelyssä lupaamaani historian havinaa – ensimmäinen Marokosta tekemäni. Juttu ilmestyi vuonna Matkalehdessä vuonna 2006. Kolme hieman tuoreempaa ovat ilmestyneet Seurassa ja Kotilääkärissä juuri ennen covidia. Ne käsittelivät Marrakechin ja Agadirin matkailumahdollisuuksia.
Kerrotaan nyt samaan syssyyn mediaurani kömmähdyksistä. Olin tutustumassa naisten työllisyyttä edistämään tarkoitetussa osuuskunnassa, joka valmisti arganöljyä. Tämäntyyppisiä osuuskuntia oli tuolloin siellä täällä Marokossa ja niiden lukumäärää haluttiin lisätä.
Osuuskunta, jossa vierailimme sijaitsi Essaourassa, lähellä Agadiria. Mediaryhmän vierailua varten – oletan – oli asetettu naisia riviin jauhamaan arganpuun siemeniä ja myymälätiloihin mies esittelemään lopputuotetta, eri tavoin hajustettua arganöljyä, jota käytetään muun muassa kauneudenhoitotuotteissa. (Mummo hieroo tätä naisten valmistamaa, sitruunaruoholla hajustettua arganöljyä sääriinsä, kun lähtee pusikoihin. Eivät punkit ole tarttuneet, ainakaan toistaiseksi.)
Livahdin myymälän tuote-esittelystä tuotannon puolelle videoimaan naisia. Työnsä lomassa naiset puhuivat omaa kieltään, eivät osanneet englantia. Elekielen avulla homma eteni. Videoin heidän työskentelyään ja rupatteluaan. Päättelin, että oppaamme voi sitten myöhemmin kääntää minulle tarvittavat lauseet videon julkaisua varten. Huonosti olin taustayön tehnyt. Kun sitten aikanaan pyysin oppaalta apua, hän kertoi, että naiset puhuvat berberikieltä, jota hän ei ymmärrä. Marokossa puhutaan monia kieliä. Berberimurteitakin on monia.
Suoria lentoja kaivataan
Kuten vaikkapa illallispöydän kattauksesta voi nähdä, koristeellisuus on valttia. Sitä ei voi olla huomaamatta Marokossa vieraillessaan. Jopa Marrakechin lentokenttä koristeellisuudessaan näyttää siltä kuin saapuisi sadun maailmaan.
Tällä hetkellä Marokon matkailun hankaluus on suorien lentojen puuttuminen. Kaukanahan tuo monilla aurinkoisilla päivillä siunattu matkakohde ei lentotunneissa ole. Ennen covidia Norwegian lanseerasi kaksi suoraa reittiä Helsingistä, toisen Marrakechiin ja toisen Agadiriin. Molemmat ovat hävinneet pandemian aikana.
Tuo keitto vaikuttaa todella herkulliselta! Eikä toki muissakaan ruokalajeissa näytä vikaa olevan. Marokossa olisi joskus mukavaa päästä käymään. Itse en ole käynyt siellä tai muuallakaan Pohjois-Afrikassa.
Kiitos kommentistasi. Maistuvia olivat tarjoomukset, kaikki tyynni.