Miten mukavaa, kun ymmärrän kieltä. Mukavaa on myös se, että kaikki sinuttelevat toisiaan. Vastapuolen ei tarvitse arpoa sinutellako vai teititellä minua, ja mumista sitten jotain sinnepäin.
Hyvin nukutun yön jälkeen tutustuin Huskvarnaan, Jönköpingistä seitsemän kilometrin päässä olevaan kunnanosaan. Huskvarna Stadshotell, jossa yövyin on yksityisen omistama boutiquehotelli. Jokainen huone on omanlaisensa.
Pieni paikkakuntahan Huskvarna on. Ei kummoista ravintola tarjontaa, sen huomasin jo ensimmäisenä iltana. Löysin netistä italiaisen ravintolan, jonne suuntasin ja kauhistus, se olikin noutopitsapaikka. Kolkko, viinitön.
Päädyin East End -aasialaisravintolaan, jossa söin lähes tyhjässä salissa. Toisena iltana söin suosiolla hotellin ravintolassa.
Husqvarna museum
Kielireformi muutti kaupungin nimen vuonna 1911 Husqvarnasta Huskvarnaksi. Tehtaan nimi jätettiin ennalleen ja sitä myötä myös tehtaan vieressä olevan museon nimi Husqvarna Museum.
Kylläpä oli mielenkiintoinen museo. Hyvin kuratoitu, jossa selvisi tehtaan historia helposti.
En tiennytkään, että Husqvarna on historiansa aikana tehnyt niin monenlaisia tavaroita, aseista moottoripyöriin. Niin ja sitten vielä ne ompelukoneet. Museon kakkoskerroksessa oli näytillä pyssy poikineen. Ja yleisöweeceen edessä mainos ”Erottelemme pissan ja kakan”! Mainos ei viitannut yleisövessaan, vaan erottelevaan vapaa-ajanasuntoihin ja mökkeihin tarkoitettuun käymälään.
Voi, minun ihka ensimmäinen tiskikoneeni oli myös esillä museossa. Vapaaehtoistyötä museolla tekevä Bertil Ivanoff pyyhki pölyjä siitä. Mitä kauemmas saleissa vaelsi, sitä enemmän omia tavaramuistoja esiin sukelsi. Husqvarnan tehtaista on aikoinaan tullut täytettä sekä keittiön kaappeihin että pyöräkellariin.
Pustaleden vaellusreitti
Museon vierestä alkaa Pustaleden vaellusreitti. Alkumatkasta on paljon rappusia. Reitti vie Huskvarnabergetin näköalapaikalle. Toki sinne pääsee muutakin kautta, mutta kun Pustaledenillä olin, jatkoin sitä myöten ihailemaan maisemia. Vesisateessa kylläkin.
Kiinnostavalta kuulostava museo. Tiesin Husqvarnan moottoripyöristä, mutta en tiennyt, että aseitakin on tehty. Varmasti paljon muutakin uutta tietoa olisi tuolla museossa ollut. Pustaleden vaellusreittikin tulisi varmasti kuljettua.
Aivan 1600-luvun alkuvuosina tehtiin aseita, oikeastaan siitä alkoi Husqvarnan tarina. Yhtä kaikki, monipuolinen ja mielenkiintoinen museo!