Ushuaia on käveltävän kokoinen kaupunki. Vain pari keskeistä katua, Maipo ja San Martin. Niiden varrelta löytyy lähes kaikki mitä olen tarvinnut.
Matkan pituutta kuvatessa täällä ei puhuta metreistä, vaan kortteleista. Joku sijaistee kolmen tai muun määrän kortteleita päässä.
Ushuaiassa kävelystä eleganssi on kaukana, kun täytyy kulkea nenä maassa muhkuraisia käytäviä myöten. Siis mikäli jalkakäytävää ylipäätään on.
Puiden kunnioittaminen
Huomioni kiinnittyi rakennustyömaiden keskellä oleviin puihin. Argentiinassa on laki (Ley de arboles) joka säätelee mitä saa kaataa ja mitä ei.
Kumma kyllä vuoren rinteessä on alue, joka näyttää siltä että puita ei ole juurikaan säästetty. Ihmiset ovat vaan ryhtyneet asumaan siellä, tehneet sinne talontapaisia. Tänne tulee paljon vierastyövoimaa, eikä asuminen ole kovin halpaa.
Sotilaiden ja heidän perheidensä käyttöön on rivimuodossa taloja. Se kiinnittää huomiota, koska muuten talot sijaitsevat sikin sokin. Se taas aiheuttaa jalkakäytävien eritasoisuuden.
Seksuaalinen suuntautuminen
Kylläpä oli mielenkiintoinen keskustelu koulussa tänään. Argentiinassa voi opettajan mukaan valita mitä seksuaalista suuntautumista edustaa. Lista vaihtoehdoista on pitkä.
Kiinnostavaa luovuutta
Eläkeikä vaihtelee ammateittain mutta naiset pääsevät miehiä aiemmin eläkkeelle. Jonkun ryhmän eläkeikä oli naisilla 60 ja miehillä 65.
Epäillään, että monet miehet vaihtuvat sukupuolta päästäkseen eläkkeelle, koska juridisen sukupuolen vaihtaminen käy ilmoittamalla. Sitä ei kuulemma saa selville, koska kukaan ei tietenkään kerro oikeaa syytä. Sanoo vain, että olen aina tuntenut olevani nainen ja nyt haluan vaihtaa virallisesti. Paperihommatkin kuulemma hoituvat nopeasti tietokoneella, siis henkkarit ja muut. Täytyy sanoa, että olen tällä hetkellä sellaisessa maailmassa, että en enää tiedä mitä uskoa.
Täkäläinen Pipsa-possu on Pepa-pig
Viisivuotias Simona on menossa kouluun. Täällä Pipsa-possusta eivät kaikki pidä, koska se ei kunnioita riittävästi vanhempiaan.
Kävellen Meksikosta Ushuaiaan
Tämä nainen, meksikolainen Montserrat saapui kävellen Meksikosta. 11000 kilometriä. Matka kesti 16 kuukautta.
Nicolás Kasanzewin valokuvia Malvinassaarten sodasta
Falklandin sodasta tai kuten täällä sotaa kutsutaan Malvinassaarten sodasta, kertovia Nicolás Kasanzewin ottamia valokuvia on esillä keskeisellä paikalla Ushuaiassa. Salzburgissa syntynyt Nicolás Kasanzew on toimittaja.
Provosoiva kyltti satamassa poistettu, mutta Googlessa yhä elää.
Surullisia tarinoita Ushuaiassa
Surullisia kylttejä täällä Argentiinan Tulimaassa. Jos joku kuolee liikenteessä, omaiset voivat kertoa paikasta joko maahan maalatuilla keltaisillä tähdillä tai tankoon kiinnitetyillä kylteillä. Tällä lähellä diskoa olevalla paikalla on kuollut nuoria kahteen otteeseen.
Ushuaia itsemurhatilastojen kärjessä
Henkinen hyvinvointi on Ushuaiassa koetuksella. Opettaja taas kerran otti esiin valon ja pimeyden nopeatempoisen vaihtelun ja toisaalta ihmisten näköalattomuuden. Tulevaisuudelta ei odoteta paljon. Opettaja kertoi, että Ushuaia johtaa Argentiinan itsemurhatilastoja.
Tämä tapaus on järkyttänyt ushuaialaisia. 14-vuotias koulukiusattu tyttö, joka harrasti kitaransoittoa, teki itsemurhan tässä paikassa.
Sydämeen kerätyt muovikorkit
Koulussa opettaja pyysi materiaalit joita emme halua viedä kotiin. Hän kerää niitä kierrätykseen. Jätepaperilla ja pullonkorkeilla kerätään rahaa lasten syöpäsairaalalle. Näitä sydämiä, joihin ihmiset tuovat pullonkorkkeja, näkee muuallakin kuin Ushuaiassa.
Siis kyllähän Suomessakin voi valita, mitä seksuaalista suuntautumista edustaa. Meniköhän sulla nyt termit sekaisin?
Kiitos kommentista Annas! Helposti termit menee sekaisin jo suomen kielellä, saati sitten vierailla kielillä. Täsmensin otsikkoa, laitoin ”seksuaalinen suuntautuminen”, jonka toivon selventävän. Tarkoitukseni on vain kertoa muutamin sanoin, mikä kiinnittää huomiotani täällä Argentiinassa. Ehkäpä kuvaa enemmän omaa hämmästystäni siitä, että kirjo on suuri. Esimerkiksi tuo seksuaalisen suuntautumisen eri vaihtoehtojen lista (aikalailla samanlainen johon olen törmännyt muuallakin) hämmästytti, sillä Argentiinasta olen aiemmin kuullut ihmisiä jopa tapetun seksuaalisen identiteettinsä vuoksi.
Siihen eläkkeelle siirtymisen kappaleeseen lisäsin, ”juridisen sukupuolen vaihtaminen käy ilmoittamalla”. Täällähän ollaan varsin edistyksellisiä, opettajan mukaan kaikki hoituu parissa viikossa.
Onhan tämä lennossa täsmällisesti asioiden sanominen joskus vaikeaa. Olisiko nyt kohdallaan, toivottavasti.
Ushuaia tosiaan on varsin käveltävän kokoinen kaupunki, eipä siellä autoa juuri tarvinnut – läheisiä luontokohteita lukuun ottamatta. Yllättävää, että Argentiinassa voi ilmoittamalla vaihtaa sukupuoltaan, en olisi sitä arvannut.
Sama juttu, sukupuolen vaihtaminen – siis juridisesti – yllätti minutkin. Siitä jo tuli kommenttiakin.