Tänään ratkaisimme koulussa Ushuaian majavaongelmaa.
Saimme luettavaksemme artikkelin, jonka mukaan Ushuaiaan ja muualle Tulimaahan on muodostunut valtava kanadanmajavien populaatio. 1940-luvulla Kanadasta tuotiin Ushuaiaan parikymmentä kanadanmajavaa. Ajatuksena oli käynnistää turkisteollisuus. Kanadanmajavan turkki on tuuhea ja itse majava on suuri, parikymmentäkiloinen, jopa enemmän.
Kuinka siinä kävi!
Ilmanalan vuoksi turkki ei ollutkaan niin tuuhea kuin Kanadassa, niiden luonnollisella elinalueella. Täällä Tulimaassa kanadanmajavalla ei ole luonnollista vihollista ja sen vuoksi kanta on kasvanut valtavaksi. Majavat jyrsivät puiden juuristoa ja ovat tuhonnet suuria metsäalueita. Tiheässä olevat, majavien tekemät padot ovat aiheuttaneet tulvia. Aiemmassa postauksessa viittasin myös juomaveteen. Matkalla vedenkäsittelylaitokseen jäätiköltä valuva vesi saastuu majavien elämästä ja kuolemasta. Puhdistukseen käytetään klooria.
Majavat valtaavat yhä enemmän tilaa
Klooria taitaa olla aikalailla, sillä se maistuu selvästi juomavedessä. Viranomaiset ovat helisemässä majavien kanssa, sillä ne lisääntyvät yhä vaan vauhdikkaammin. Ampua niitä ei uskalla, sillä eläinten puolustajat ovat äänekäs joukko. Taitaa turismillakin olla jotain tekemistä asian kanssa, sillä olin näkevinäni kaupungilla mainostettavan majavaretkiä.
Tulimaan alueella kerrotaan majavien tekemiä patoja olevan yli 70 000. Suurempiakin lukuja näkee, joidenkin arvioiden mukaan jopa yli satatuhatta.
Kieliharjoitustahan tämä meille oli, leikkiä, mutta varmaan viranomaisilla on leikki kaukana tästä. Kaikenlaisia ratkaisuja on haettu, mutta mikään ei ole saanut tulta alleen.
Apuna harjoituksessa käytimme Edward de Bonon kuutta ajatushattua (Seis sombreros para pensar). Hatut – ehkä niitä voisi nimittää mietintämyssyiksi – laitoimme kuvitteellisesti päähän ja ryhdyimme ratkomaan majavaongelmaa.
Ideoita syntyi: pallit pois majavilta eli majavien kastrointi, majavien palauttaminen kotimaahansa Kanadaan ja sen sellaista. No, emme me saaneet tätä ratkaistua, kun eivät ole vielä keksineet ratkaisua nekään, jotka etsivät ratkaisua työkseen.
Suomessahan on osittain samanlainen tilanne majavien kanssa. Eivät toki ole ihan yhtä paljoa lisääntyneet, mutta kanadanmajavat ovat syrjäyttäneet paikallisen majavalajin, mikä on kyllä harmi.