Luku-urakkani Etelä-Amerikan matkaa varten jatkuu. Nyt tartuin Markku Saksan kirjaan Ihmisiä ja elämää Meksikosta Tulimaahan. Heti kirjan ensimmäisessä luvussa ”Aina väärässä asussa Buenos Airesissa” ilmenee Markku Saksan teoksen vahvuus. Siinä on historiallista perspektiiviä.
Kirjassa Saksa kuvaa kuinka tuli ensimmäistä kertaa Buenos Airesiin vuoden 1986 tammikuussa ja mikä oli siihen aikaan meininki. Jäljempänä hän siirtyy kuvailemaan saapumista uudelleen tammikuussa 2012. Buenos Aires on muuttunut: pyöräilijät ovat ilmaantuneet kaupunkikuvaan, uusia kaupunginosia pilvenpiirtäjineen ja liikekeskuksineen on syntynyt, kolmekymmentä vuotta sitten olleista ravintoloista on joskus jäljellä vain ruostunut kyltti. Paljon on tapahtunut, mutta paljon on myös ennallaan. Markku Saksa on onnistunut tapaamaan jopa joitakin samoja ihmisiä kuin kolmekymmentä vuotta sitten.
Junayhteydet Argentiinassa
Kirjasta selviää myös miksi en tahdo löytää junayhteyksiä Argentiinasta. Linja-autot ponnahtavat hakukoneista esiin, mitä tahansa maayhteyttä haenkin.
”Presidentti Carlos Menemin kaudella 1989–1999 junaliikennettä vähennettiin merkittävästi.” Saksa kirjoittaa ja lisää vielä taksinkuljettajan kommentin. ”Menem otti rahaa öljy-yhtiöiltä ja hävitti rautateitä.”
Markku Saksan mukaan ”Halvin ja usein mukavin matkustusväline on bussi monessakin Latinalaisen Amerikan maassa. Euroopan kaltaista tiheää, maat ja kaupungit yhdistävää normaalia rataverkkoa ei ole.” Rataverkko on jätetty rapistumaan öljy-yhtiöiden painostuksen vuoksi.
Mennään bussilla Argentiinassa
Bussifirmat kuulemma kilpailevat Argentiinassa matkustusmukavuudella. Se kuulostaa hyvältä näin turistin näkökulmasta. Joissain kertomuksissa bussit ovat jopa mukavampia kuin lentokone. Mikäs siinä, täytyypä järjestää ajatukset uudelleen ja unohtaa ajatus junalla matkustamista.
Mutta aikatauluihini täytyy jättää väljyyttä. Markku Saksa viettää bussissa 22 tuntia matkatessaan Barilochesta Buenos Airesiin. Bariloche on ollut suunnitelmassani lähinnä sen vuoksi, että sieltä löytyy opinahjo, josta sain aika hyvän ehdotuksen kolmen viikon opinnoista.
Toinen vaihtoehto, Ushuaia on sitten hankalampi saavuttaa. Buenos Airesista Tulimaahan vaatii pari kolme bussin vaihtoa.
Tässä postauksessa korostuu Argentiina, koska se on reissusuunnitelmissani päällimmäisenä. Mutta paljon hyvää tietoa Etelä-Amerikasta sain muiltakin osin. Ihmisiä ja elämää Meksikosta Tulimaahan -kirjassa Markku Saksa matkaa Argentiinan lisäksi laajalti Etelä-Amerikassa, muun muassa Chilessä, Boliviassa, Perussa ja Uruguayssa.
Joo, eipä siellä rautateitä juuri taida olla. Varsinkin jos puhutaan pitkänmatkan busseista, niin ne tosiaan usein ovat olleet muistikuvieni mukaan mukavia. Lentokoneissa on se hyvä puoli, että matkustusaika on murto-osa ja niitä itse kyllä olen käyttänyt, jos vain suinkin mahdollista.
Matkustaisin mielelläni hitaasti ja maata pitkin, mutta usein aika panee vastaan. Onneksi tällä reissulla on aikaa enemmän. Saatan matkustella bussilla, sillä niitä on kovasti kehuttu somen ryhmissä.
Jos menet Argentiinassa Cordobaan, suosittelen lämpimästi majapaikaksi Casa Helsinki -nimistä airbnb/guest housea. Omistaja on paikallinen, mutta nimessä pieni hauska kytkös Suomeen. https://www.expedia.fi/Cordoba-Hotellit-Casa-Helsinki-Guest-House.h19225125.hotellitiedot
Cordoban lähellä on hieno luonnonpuisto Quebrada del Condorito, ihana paikka. Bussilla pääsee sinne.
Patagoniassa Puerto Natalesin kaupungissa ihana ravintola Afrigonia, jossa söin elämäni parasta lohta.
Ja bussimatka Andien yli Mendozasta Valparaisoon on ikimuistoinen. Sitäkin suosittelen 🙂
(Tuo kirja on muuten kiinnostava, mutta ainakin 1. painos niin täynnä kirjoitus- ja muita virheitä, että lukukokemus meni aika lailla pilalle. Täysin viimeistelemätön ja oikolukematon teos.)
Kiitos Mirja, kylläpä kuulosti hienoilta kohteilta. Cordoba on todennäköisesti liian kaukana reiteiltäni. Tosin mieli saattaa vielä muuttua vielä, kun suunnitelmat ovat puolitiessä. Onko sinulla blogia tai muuta somea, josta voisin katsella reissuasi?
Harmi kyllä ole ehtinyt bloggailemaan. Olen ollut Etelä-Amerikassa neljästi ja lisäksi Väli-Amerikan kiertueella, viimeksi ennen pandemiaa. Aion kyllä seurata sinun matkaasi 😊