Neljään pirkkoon kävimme Antoni Gaudín luomuksia katsomassa. Niitähän Barcelonassa on siellä täällä. Pääkohde tietenkin on Sagrada Familia. Ainut, jolle jäi käynnistä pienoinen pettymys, olin minä. Pettymys kohdistui ehkä enemmän itseeni kuin basilikaan. En saanut suuria kiksejä kuten residenssikamuni, jotka kuvailivat tuntemuksiaan käynnin jälkeen. ”Liikutuin kyyneliin asti”. ”Sain väristyksiä”. ”Ihokarvat nousivat lähes pystyyn”, näitä kommentteja kuulin ja olen kuullut aiemminkin.
Onhan Sagrada Familia hieno kaikkine hulluine yksityiskohtineen, mutta tunsin itseni jotakuinkin hölmöksi heiluessani siellä audio-opas korvilla ja kamera tanassa kaikkien kaltaisteni kanssa. Tein jopa kaksi kierrosta, toisen opastusta kuunnellen ja toisen ilman, ihan vaan fiilistellen. Yritin houkutella esiin suuria tunteita. Se että, joku omistaa elämänsä pyhätön rakentamiselle, teki kyllä vaikutuksen. Niin Gaudín kerrotaan tehneen. Hän tiesi, että hän ei tule näkemään Sagrada Familiaa valmiina. Varmistuakseen, että basilikasta tulisi sellainen kuin hän sen suunnitteli, hän rakensi pienoismallin perinnöksi seuraaville. Se hätkähdyttää.
Hyvin organisoitu vierailu – Sagrada Familia
Kaiken kaikkiaan Sagrada Familian vierasvirrat oli hyvin organisoitu, vaikka kaaosta pelkäsimme. Liput piti ostaa etukäteen. Niissä oli tietty kellonaika, jolloin ne olivat voimassa. Aikaa tutustumiseen oli muutama tunti, mutta annettu aika riitti hyvin. Audio-opastuksen sai heti käyttöönsä, kun liput ja opastus oli maksettu. Sovelluskaupasta sai ladattua lippunumerolla sovelluksen, jonka avulla pääsi käsiksi opastukseen. Opastus kylläkin lakkasi toimimasta heti käynnin jälkeen. Arvasin sen ja laitoin muistiin olennaiset kohdat.
Sagrada Familian sisällä oli kyllä ihmisiä, muttei ruuhkaksi asti kuin parissa alkupään pisteessä. Sen jälkeen porukka hajosi suuren basilikan eri laivoihin.
Keskenjäänyttä elämäntyötä jatketaan lahjoitusvaroilla
Gaudí jäi vuonna 1926 raitiovaunun alle ja kuoli, mutta Sagrada Familian rakentaminen jatkui ja jatkuu yhä. Muutaman vuoden päästä tulee kuluneeksi sata vuotta hänen kuolemastaan ja silloin basilikan on tarkoitus olla valmis. Saa nähdä. Valmistumisaikaa on siirretty moneen kertaan. Sagrada Familiaa rakennetaan lahjoitusvaroilla, mikä varmaan vaikuttaa asioihin. Lipputulot menevät ainakin osittain rakentamiseen. Näyttipä sieltä ilmaantuneen jo sähköpostiin kutsu ryhtyä lahjoittajaksi.
Sagrada Familia organisaatio arpoo aika ajoin vierailuun oikeuttavia ilmaislippuja. Siinä ja lipunoston yhteydessä kannattaa olla tarkkana, että syöttää tietojaan oikeaan sivustoon. Kaikenlaisia yrittäjiä kun löytyy maailmasta, tästäkin. Sagrada Familian virallinen englanninkielinen sivusto löytyy osoitteesta https://sagradafamilia.org/en/home.
Sagrada Familia olisi kyllä upeaa päästä itsekin näkemään. Hyvä kuitenkin tietää, että liikaa ei kannata odottaa.
Kiitos kommentistasi Mikko! Ehdottomasti näkemisen ja kokemisen arvoinen paikka. Omalla kohdallani huomaan, että innostun ennemminkin yllätyksistä kuin niistä kohteista, johon olen ladannut odotuksia. Jos käyt Sagrada Familiassa varmaan pääsen lukemaan blogistasi kokemuksia.