Viikonloppuna Arenys de Marissa vietettiin Katalonian kansallispäivän juhlaa. Lauantaina kirkon edustalla Sardana de l’ Any -orkesteri soitti ja porukka tanssi ringissä. Kansantansseiksi niitä kutsuttiin, mutta ainakin tilaisuuden loppupään musiikki kuulosti tutulta popmusiikilta. Askelkuvio näytti kyllä samalta oli kappale mikä tahansa. Pakkohan sitä oli kokeilla.
Ennen tänne tuloani, minulle oli muodostunut käsitys, että täällä Kataloniassa ei haluttaisi puhua espanjaa. Kyllä ainakin minulle puhutaan. Yritän toki vastata tervehdykseen sillä kielellä, jolla minua tervehditään. Se on helppoa, sillä tervehdykset ovat aika lähekkäin. Espanjaksi hyvää päivää on ”Buenas días” ja katalaaniksi ”Bon dia” tai ”buen día”, en tiedä kummin kirjoitetaan, mutta katalaanitervehdys mutisten kuulostaa jotakuinkin samalta kuin portugalissa vastaava.
Lauantaina oli myös markkinat pääkadulla. Siis sillä moottoritieltä merenrantaan johtavalla tiellä, joka halkoo kaupungin. Joissain kohdin kadun nimi on Riera de Pare, toisissa kohdin taas toisen niminen, mutta Riera -alkuinen kuitenkin. Markkinoilla myytiin erikokoisia Katalonian lippuja. Yhtä kangaspakkaa ihmettelin. Siinä oli punakeltaista lipussa olevaa kuviota metritavarana. Sekin selvisi, kun myöhemmin näin pitkiä suikaleita lippukuviota parvekkeilla ja julkisivuissa. Keltaisia rusetteja näkyy myös. Sen sanoma on, että talossa kannatetaan itsenäisyyttä.




Katalonian kansallispäivä 11.9.
Varsinaisena kansallispäivänä 11.9. pidettiin pontevalta näyttäviä puheita ja kukitettiin salossa oleva Katalonian lippu. Kolmisenkymmentä eri ryhmittymää kävi laskemassa kukkansa lipputangon juurelle. Monen metrin levyinen Independecia eli Itsenäisyys -juliste kertoi katalonialaisten halusta irrottautua emämaa Espanjasta. Suomen mediassa on ollut aika hiljaista Katalonian suhteen, maailman muut murheet ovat täyttäneet palstat ja uutisminuutit. Yritin katsella kuinka suuri osa katalonialaista kannattaa irrottautumista ja näyttäisi siltä, että prosenttiluku on pienentynyt sitten vuoden 2019, jolloin oli suuria mielenosoituksia Barcelonassa kansallispäivän tilaisuuksissa. Mikäli oikein tulkitsin alle puolet kannattaisi. Katalonian yksipuolisen itsenäistymisjulistuksen aikaan vuonna 2017 kannattajia oli noin 90 %.
Telkkarista katsoin muiden kaupunkien ja kylien meininkiä. Näytti olevan suuri tapahtuma joka puolella. Katalonialaiset ihmistornit -rykelmiäkin näkyi. Siis niitä, joissa ihmiset kiipeävät toistensa olkapäille monen kerroksen torniksi. Löytyy jopa Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luettelosta.


Luulisi, että joka paikassa halutaan puhua ensisijaisesti omaa kieltään, eikä kyse varsinaisesti ole siitä, että ei haluttaisi puhua jotain toista kieltä. Mielenkiintoista kuitenkin nähdä, miten itsenäistymispyrkimykset tulevat etenemään.
Kyllä oli mielenkiintoista seurata katalonialaisia ja heidän ajatuksiaan. Tulen postaamaan vielä lisää aiheesta.