Piti oikein tarkistaa miten tuo Pykeija kirjoitetaan, kun niin monia eri kirjoitusasuja vilisee netissä. On ä-loppuista Pykeijää ja a-loppuista. Suomeksi siis Pykeija. Muita kirjoitustapoja ovat kveenin kielellä ä-loppuinen Pykeijä tai joskus myös Pykeä sekä norjaksi Bugøynes.
Saamensilta – Utsjoki
Utsjoella tepastelimme pitkin Suomen ja Norjan välillä kulkevaa Saamensiltaa ja käväisimme ostoksilla. Avauskuvassa seison Saamensillalla ja Norja häämöttää takanani.
Saamensillan Utsjoen puoleisella rannalla raja-aseman tarkastuskoppi ammotti tyhjänä. Suomesta Norjaan johtavalla Saamensillalla satunnaiset turistit kuvasivat alla virtaavaa lohesta kuuluisaa Tenojokea. Lohenkalastuksen hankalasta tilanteesta kuulimme Hotelli Utsjoella. Lohenkalastus on Tenolla kokonaan kielletty, johon saamelaisnäkökulmaa antoi Utsjoen kirkonkylän osakaskunnan puheenjohtaja Mika Aikio ja tutkimuksen näkökulmaa Luonnonvarakeskuksen kalatutkija Panu Orell.




Suosittu ostospaikka – Uulan Säästö, Utsjoki
Shopping Center komeili kyltissä tehtaanoloisen rakennuksen julkisivussa. Sen sisältä löytyi Uulan Säästö, kauppa josta sai ostaa vaikka mitä. Olutta, makkaraa ja retkievästä me sieltä ostimme, kun seuraavasta kaupasta ei ollut tietoa. Pykeijassa on kyllä kauppa, mutta auki vain kuutena päivänä viikossa. Tiedä häntä, vaikka olisi kiinni, kun saavumme sinne. Muutenkin hintataso Norjassa on kuulemma korkea, siksi moni pysähtyy Utsjoen Shopping Centeriin ennen rajan ylitystä. Ja tietysti päinvastoin, varmaan norjalaiset tulevat ostoksille Utsjoelle. Sehän tietää hyvää kauppias Uula Tapiolalle.

Kirkkotuvat Mantojärven rannalla – Utsjoki
Kävimme myös katsomassa Utsjoen kirkkotupia Mantojärven rannalla. Tupia käytettiin aikoinaan kirkonmenoihin kaukaa tulevien majoittamiseen. Vanhimmat ovat 1700-luvulta. Käytössä ne olivat vielä lähes sata vuotta sitten. Nykyään kirkkotuvat ovat museoituja.


Kohti Pykeijaa – Norja
Norjan rajan ylitettyä tuli matkailijalle aikaa lisää tunti, sillä Norjassa kello on tunnin vähemmän. Suomen puolella suoraa tietä oli jo nähty riittävästi ja tuntui mukavalta, kun Norjaan tultaessa maisemat muuttuivat kumpuileviksi.
Jäämeren yllä liiteli merikotkia. Rantaan lyövät aallot muodostivat viuhkamaisia sinisen eri sävyissä välkehtiviä kuvioita, jotka virta tuuppasi takaisin aavalle. Hienoja näkymiä olivat!
Pian merestä silmiin osui lohen kasvatusaltaita, joita täällä kutsutaan lohikasseiksi. Näiltäkin seuduilta lohi matkaa moniin ruokapöytiin. Jäämeren lohi mielletään villikalaksi. Norjan lohi, Norjan merilohi ja Jäämeren lohi ovat kuitenkin myyntinimikkeitä kasvatetulle lohelle, jonka ympäristövaikutuksista keskustellaan monilla foorumeilla.
Parin tunnin bussiajelun jälkeen pikkiriikkinen Pykeijan kalastajakylä ilmestyy eteemme.


