Kertakaikkisen kiehtova teos, kiehtovaa tekstiä ja hienoja luontokuvauksia. Lukuelämys, mitä muutakaan voisi sanoa Anni Kytömäen Margarita -romaanista. Rankkoja aiheita totta kai, kuten naisten aborttioikeus tai oikeudettomuus, joka kirjan päähenkilön Sennin kohdalla johti ”valtion lapsen” synnyttämiseen, menettämiseen, uudelleen kohtaamiseen ja jälleen menettämiseen.
Kiitos naapuriavun, sain Margaritan luettavakseni kauan ennen kuin kirjaston tuhatpäinen jono olisi edennyt varaukseeni asti. Jonohan siitä syntyy, kun Finlandia-palkinto julkaistaan. Vuonna 2020 kaunokirjallisuuden Finlandian voittaja oli juuri tämä Anni Kytömäen Margarita.
Valtiollinen velvollisuus, naisten varusmiespalveluksi ajateltu synnyttämisen velvollisuus piti kuutta lasta hyvänä tavoitteena sota-ajan henkilömenetyksiä paikkaamaan. Naisten elämään synnyttämisen vaade, koettu tai sivuutettu, vaikutti tietenkin radikaalisti. Luonto ja metsät joutuivat myös antamaan osansa sodan jälkeisessä jälleenrakennusbuumissa.
Margarita-teoksen tapahtumat sijoittuvat 1940-50-luvuille. Paikkakuntina mainitaan muun muassa Kankaristo, joka sijoittuu nykyisen Ikaalisten kylpylän seuduille sekä Tampere, Vehkasalo, Valkeala ja Helsinki.
Jokihelmisimpukka (Margaritifera margaritifera) ja sen elämä eri tavoin virtaavassa vedessä kulkee läpi teoksen. Helmisimpukka toimii ihmisen metaforana. Joki, välillä valloillaan juokseva, välillä suvantovaiheessa oleva taas ympäröivän maailman, yhteiskunnan, valtion kuvajaisena.
Polio, tuon ajan tappava kulkutauti tuo eittämättä mieleen nykyajan ja koronan. Aivan kuin kirjan kuvaukset olisivat nykyisyydestä, vaikka Kytömäki on ne kuulemma tarinaan sijoittanut jo vuosia ennen kuin koronasta oli kuultukaan.
Kirjan luettuani en voi olla kuuntelematta myöskään lintujen laulua toisin korvin. Ote päähenkilö Sennin ajatuksista.
”Vuosia sitten luin eläinkirjasta, että linnut laulavat kilpaa. Paras laulaja saa mielitietykseen sen jonka haluaa, paras laulaja valtaa parhaan pesäpaikan.
Nythän on linnunlaulun aikaa! Linkistä pääset kuulemaan mustarastaan laulua, ensimmäistä kuulemaani tänä vuonna.