Facebookista tuppaa muistoa vuosien varrelta. Hyvä, että on mitä muistella tänne kotiympäristöön linnoittautuneena. On tullut tehtyä kaikenlaista ja matkattua siellä täällä. Viime vuonna tähän aikaan olin Saksan ja Puolan rajalla sijaitsevassa Särön Oder -residenssissä. Se sijaitsee Saksan puolella Frankfur an der Oderissa. Vain silta erottaa sen kaksoiskaupungistaan Slubicessa.
Itse työskentelin mutta kaupunki ei ole hullumpi paikka tavalliselle turistillekaan. Kaksi eri kulttuuriympäristöä vieri vieressä. Edullisia ruoka ja majoituspaikkoja, erityisesti Puolan puolella. Santiagon teiden pongaajat voivat vaeltaa kohti päämääräänsä Santiago de Compostelaa useita erkanevia reittejä myöten ja levähtää jommassa kummassa kaksoiskaupungeista.
Mainitsen tässä postauksessani muutamia kohokohtia, jos kaksoiskaupungin elämä kiinnostaa muuten niin vuoden 2019 huhtikuun kohdalla lisää juttua tai hakusanoilla Särön Oder-residenssi.
Aamun äänimaisema Särön Oder -residenssissä
Aamuista kirjoitin päiväkirjaani 19.4.2019: On sen verran lämmintä, että pystyy nukkumaan ikkuna auki. Lintujen liverrykseen on ihana herätä. Ensin pikkulinnut aloittavat vienosti. Pian varis liittyy äänimaailmaan karhealla raakunallaan ja kyyhkyset huhuilevat toisiaan huhuu, huhuu. Kaikki tuo sekoittuu viehättäväksi aamusinfoniaksi ja yhtyy kirkonkellojen etäiseen kuminaan.
Ensimmäisenä aamuna kuuntelin radiota. Siinä oli kertakaikkiaan oma tunnelmansa kuunnella vanhanaikaisesta radiosta saksankielistä ohjelmaa samalla kun tutki paikallisten kauppojen mainoksia valtavasta ilmaisjakelukasasta, jonka residenssin hoitaja noukki pohjakerroksen postilaatikosta.
Keskittymistä olennaiseen
Toinen ilonaihe, joka yhä nousee esiin muistoissani: Kaksi viikkoa aikaa keskittyä vain yhteen aiheeseen. Residenssivierailuun vaaditaan työsuunnitelma, projekti. Yleensähän matkailutoimittajan elämässä pää on tulevissa reissuissa ja sormet näppäimistöllä edellisiä reissuja dokumentoimassa.
Taiteen inspiroiva ilmapiiri
Kolmas ilonaihe oli inspiroiva ympäristö. Taidetta seinillä ja pihapiirissä. Musikaali, vulva-ilta, tanssikurssit, joista postasin vuosi sitten. Ja sitten kohtaamiset taiteilijoiden, kuten Daniel Sandken kanssa. Hän on taiteilija, joka on residenssin pihapiirin julkisivuteosten takana. Kuten nämä tässä postauksessa olevat tanssijat ja linnut, jotka tervehtivät residenssirakennukseen tulijaa. Tapasin Danielin aivan sattumalta kun kuvasin rakennuksia. Daniel kertoi, että maalaukset on jäljennetty kuvista.
Avauskuvassa olevan hirviteoksen edessä taiteilija Sandke seisoo pyörineen.
