Matkailutoimittajien Kilta palkitsee vuosittain ansioituneita matkailutoimijoita. Palkinnot jaetaan matkamessuilla Helsingissä. Tänä vuonna palkintoja saivat
Vuoden matkailuhenkilö: SULO KARJALAINEN
Aivan mahtavaa! Sulo on todella Persoona. Kävin häntä haastattelemassa joitakin vuosia sitten. Silloin hän kertoi, kuinka oli pikkukarhut takapenkillä ajanut läheiseen kauppaan. Yhä naurattaa, kun mietin miltä se mahtoi kadunkulkijoista näyttää.
Matkailutoimittajien Killan tiedotteessa kerrotaan:
”Vuoden matkailuhenkilö Sulo Karjalainen, 77, Kuusamosta hoitaa edelleen karhuja, kettuja ja ilveksiä. Kuusamon kaupunki on kunnioittanut Sulo Karjalaisen työtä pystyttämällä hänestä ja Juuso-karhusta näköispatsaan Kuusamon keskustaan. Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö
on huomannut Sulo Karjalaisen elämäntyön kutsumalla hänet Linnan juhliin.
Karjalainen on ilahtunut palkitsemisestaan.
”Karhut ovat kuin perheenjäseniä. Ne ovat luotettavampia ystävinä kuin ihmiset. Kun niitä ymmärtää ja kunnioittaa, ne kunnioittavat ihmistä, mutta varovaisia niiden kanssa pitää olla, sillä ne ovat eläimiä. Jokainen karhu on oma, ainutlaatuinen yksilö”, Karjalainen muistuttaa.
Kuusamon Suurpetokeskus aloitti suurpetojen orpokotina, mitä se on edelleen. Suurpetojen tutkija, tohtori Erik S. Nyholm oli perustamassa ja tukemassa keskuksen toimintaa yhdessä Karjalaisen kanssa lähes 25 vuotta sitten.
Karjalainen kertoo, että Suurpetokeskuksen toimintaa jatkuu myös hänen jälkeensä.
”Olen karhujen kanssa niin kauan kuin voi sulaa suussani. Ne tarvitsevat minua ja minä niitä.”
Nyt Suurpetokeskuksen kahdeksan karhua ovat talviunilla. Keväällä unten jälkeen yksi Reetan ja Juuson pennuista muuttaa Kuusamosta pois eläintarhaan.”
Sulo ei itse päässyt noutamaan tunnustustaulua. Sijaisena toimi Heikki Lehtosaari.
Vuoden matkailuteko: MATKAILUOHJELMA EGENLAND
Kun vuoden matkailutekoa esiteltiin, takaraivostani ilmestyi muinainen ruotsin openi Hulda. Jos halusi ulos luokkahuoneesta, varmin tapa oli lisätä a-pääte sanaan små. Eli taivutti sanan asussa småa.
Egen land, häh? Eikö pitäisi olla eget land? Pian huomaan tivaavani selitystä Egenland ohjelman juontajaparilta, Hannamari Hoikkalalta ja Niklas Aldénilta. Mitähän Hulda olisi tuumannut, jos olisi nähnyt minut tässä tilanteessa. Ehdot aikoinaan ruotsista räväytti, muistaakseni kahteen kertaan, toivoton kun olin, ja nyt huomaan tarttua kirjaimeen.
Selitys nimen epäkieliopinmukaiselle asulle löytyi. Aika hauskaa rajojen rikkomista. Kanonkul, sanottaisiin ruotsiksi.
”Egenland on enemmän kuin ohjelmanimi. Se on mielentila, sitä mitä ihmiset haluavat meille vinkata. Omaperäinen maa. Egenland ei ole oikeastaan mitään kieltä. Egenlandissa kaikki on vähän vinksallaan ja otetaan pilke silmäkulmassa. Ei pidä myöskään väheksyä sitä, että nimi on tunnistettava nykypäivänä, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Ei ole pelkästään Suomi sitä, Suomi tätä. Se ehkä vapauttaa mielikuvituksen”, Hannamari taustoitti.
Matkailutoimittajien Killan tiedotteesta:
”Matkailutekona palkittiin Yle Teema & Fem -kanavan matkailuohjelma Egenland. Suomi on täynnä loistavia matkakohteita, joista emme tiedä mitään. Matkailuohjelma Egenland on tehnyt tuntemattomia kotimaisia matkailuhelmiä tutuksi. Nyt tiedämme vaikkapa sillimuseon saunakylän suolla, Suomen pienimmän kirkon tai veistospuiston merenpohjassa.
Egenlandin esittelemät kohteet perustuvat yleisöltä kerättyihin ehdotuksiin. Tähän mennessä 1500 ehdotuksesta toteutui 60. Ne ovat innostaneet poikkeamaan polulta ja kokemaan jotakin odottamatonta. Egenland kertoo myös suomalaisista: kohteita on rakennettu suomalaisella sisulla ja jääräpäisellä intohimolla. Se muistuttaa myös maamme kaksikielisyydestä. Valloittava juontajapari, Hannamari Hoikkala ja Niklas Aldén, vaihtaa sujuvasti suomesta ruotsiin ja takaisin, eikä niin, että naisjuontaja ihmettelee ja miesjuontaja selittää. Molemmat ovat tasavertaisia. Egenlandissa ei julkkista tai extreme-matkailijaa lähetetä ulkomaan matkakohteeseen. Pääosassa ovat kotimaan kohteet ja ihmiset.
Egenlandin jaksot ovat nähtävissä Yle Areenassa. Sarjan kolmas tuotantokausi jatkaa Yle Teema & Fem -kanavalla. Televisio-ohjelmien lisäksi verkossa on artikkelikokoelma, josta vähitellen rakentuu kotimaan matkailijan matkaopas.
www.yle.fi/egenland tai https://svenska.yle.fi/egenland.
Vuoden matkailuyritys: SANTAPARK ARCTIC WORLD
Viimeksi kun tapasin Ilkka Länkisen, hän esitteli minut hellämieliselle joulupukille, niin hellämieliselle, että pukki kalasti ilman koukkua. Ilo nähdä yrittäjäpariskunta pokkaamassa palkintoa. Kovaa työtä on epäilemättä tehty vuosien aikana.
Matkailutoimittajien Killan tiedotteesta:
”Rovaniemeläinen perheyritys on saanut unelman Joulumaasta elämään. Yritysryppääseen kuuluu Joulupukin kotiluola SantaPark, joka oli Niilo Tarvajärven vuosikymmenten unelma Joulumaasta. Yrittäjien työllä SantaPark on noussut kukoistukseensa. Elämyskohteena on myös ”Joulupukin salainen metsä” – Joulukka. Suomalainen saunamaailma Metsäkyly saa kylpijänsä haukkomaan henkeään saunan löylyssä ja tähtitaivaan alla revontulten leiskuessa Lapin taivaalla.
Skandinaavisen muotoilun erikoisuus lappilaisessa maisemassa on Arctic TreeHouse Hotel, käpylehmät sekä paikallista ruokaa tarjoava Rakas Restaurant & Bar. ProSantan Joulupukkipalvelut sekä VIP-matkoja tarjoava Lapland Luxury vievät matkailijan syvemmälle Lapin eksotiikan ja joulun saloihin.
Yrittäjät Ilkka Länkinen ja Katja Ikäheimo-Länkinen ovat edistäneet Suomen ja Lapin matkailua vuodesta 1997. Nykyiseen tilanteeseen on päästy väsymättömällä työllä kotona ja maailmalla. Nyt heillä on vuosittain 100 000 vierasta yli 70 maasta. Yrityksessä on huomioitu myös ympäristö. Auringosta saadaan osa matkailijoiden käyttämästä energiasta.
Lainaus yrittäjiltä: ”Emme ole tyytyneet pelkkään majoitukseen, vaan haluamme tarjota vieraillemme elämyksen, jossa pääsee nauttimaan kaikilla aisteilla Napapiirin luonnosta ja lappilaisesta vieraanvaraisuudesta.”