Menneen viikon kohokohtiin kuului tutustumismatka Tvärminnen eläintieteelliselle asemalle ja sen lähistöllä sijaitsevaan pikkusaareen, Furuskäriin. Järjestäjinä Ympäristötoimittajat, Viking Line ja luonnollisesti aseman henkilökunta. Ällistyttävän montaa kansallisuuttaa henkilökunta edustikin. Meille Itämeren tutkimusta esitteli henkilöitä Maltalta, Espanjasta, Puolasta, Ruotsista, vain muutamia mainitakseni. Olkoonkin, että osa heistä oli vierailevia tutkijoita.
Vuonna 1902 asti toiminutta asemaa pyöritetään suureksi osaksi yksityisellä rahoituksella vaikka se toimii Helsingin yliopiston alaisuudessa. Tvärminnen historiaan voi tutustua tästä linkistä.
Matkailevia mummoja tietenkin kiinnostaa miten tähän merimaisemaan pääsisi osalliseksi. Helpoiten se käy järjestämällä seminaarin tai kokouksen, sillä tiloja vuokrataan ulkopuolisillekin.
Tvärminnessä majoitetaan tutkijoiden lisäksi myös muita, mikäli tilaa löytyy. Kesäisin tutkijat valtaavat tilat, mutta talvisin heitä on vähemmän.
”Ei asema tyhjene talveksi, sillä talvellakin tapahtuu vaikka mitä. Ilmatyynyaluksella pääsee tutkimaan merta”, Joanna Norkko tarkentaa.
Jos huoneita on vapaana sinne voi yksityishenkilökin vetäytyä vaikka kirjoittelemaan tai maalaamaan.
”Huonehinnat ovat maltillisia, ruokaakin saa jos keittiö toimii, muutoin voi valmistaa itse”, kuulin lounaspöydässä. ”Mutta mitään huvituksia ei ole, bussi kulkee kerran-pari päivässä kolmen kilometrin päähän.” Oiva paikka vaikka muistelmien kirjoittamiseen. Ei pääse inspiroitumaan mistään ulkoisesta.
Furuskärissä on majoitustiloja neljälle, mutta niitä voi vuokrata vain yliopiston henkilökunta.
Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla järjestetään avoimet ovet joka viides vuosi. Tarvetta olisi useammin, mutta henkilökunnan kapasiteetti ei riitä tiheämpään väliin.
”Varmaan vuonna 2019, kun saamme uuden katamaraanin järjestämme yleisötilaisuuden”, Joanna Norkko uumoilee. Tuota parin millin yksityistä rahaa vaatinutta alusta odotellaan kuin kuuta nousevaa.
Avauskuvan logossa komeilee kilkki, Itämeren äyriäinen joka voi selvitä jopa ydinsodasta. Samoin kuin kuulemma torakkakin.
Jos haluat nähdä miltä Tvärminnessä näyttää juuri nyt, käy vilkaisemassa tästä.