Viime perjantaina avattiin Mäntässä Serlachius-museo Göstassa ja sitä ympäröivässä puistossa belgialaisen käsitetaiteilijan Koen Vanmechelenin näyttely. Aika mielenkiintoinen heppu.
Samoilla linjoilla liikutaan kuin muinoin. Gösta ja Ruth Serlachiuksen aikaan alue oli mallitila, jossa opetettiin talonpoikia viljelemään maata ja risteyttämään eläimiä. Nyt museolla tepastelevat Koen Vanmechelenin risteyttämät kanat ja kukot.
Koen Vanmechelenin yli 20 vuotta kestänyt kanojen risteyttämisprojekti kiinnostaa kaikkialla. Esimerkiksi Kuubasta hävinnyt alkuperäislaji saatiin elvytettyä, kun Koen Vanmechelenin löysi USA:sta lajin edustajia ja palautti kannan osana Cosmopolitan Chicken Project -ohjelmaansa. Se tietysti herätti valtavasti ihailua Kuubassa. Tässä taltioidaan Mäntässä avajaispuheita.
Hauska tapa tarjoilla pikkupala: pyykkipoika pitää annoksen kasassa.
Malja taiteilijalle.
Horniolaiset kukot lennätettiin Belgaiaan lokakuussa. Siellä ristetyttämisen tuloksena nyt museon aitauksissa tepastelee uusi sukupolvi. Niina Leppämäki esittelee kahta ujoa kukkoa.
Pikku tipuja lämmittelelmässä lämpölampun alla. Nämä ovat Suomessa syntyneitä ja Mechelse Maatiaiskanan ja ns.teollisuuskanan eli Dekalb Whiten risteytyksiä.
Ilmakin tilattu viimeisen päälle.
Toistaiseksi kukot ja kanat oleilevat tässä häkissä. Evira edellyttää umpihäkkiä. Valmiina lähistöllä hauskoin tekstein varustettuja pikkuhäkkejä.
Cosmopolitan Chicken Projektin viimeisin vaihe. Numero 21. Horniolainen alkuperäislaji, jota kuvaillaan sitkeäksi kuin suomalainen ihminen, harvinainen suomalainen maatiaiskanalaji ja Mechelske Dansk.
Taideteoksia sisätiloissa – Serlachius museo Gösta
Mummo Koen Vanmechelenin kaa.Eläin on vahvasti läsnä esillä taideteokissa oli ne sitten veistoksia, maalauksia tai installaatioita.Cosmopolitan Chicken Project -risteytyshankkeessa syntynyt kanasukupolvi on osoittautunut edellistä elinvoimaisemmaksi, pitkäikäisemmäksi, vastustuskykyisemmäksi ja vähemmän aggressiiviseksi, kerrotaan museon verkkosivuilla.