Onko kaappiesi kätköissä kuvan keltainen vihkonen? Jos on, niin laita talteen, jos ei nyt ihan kassakaappiin, niin ainakin paikkaan, josta löydät sen kun suuntaat rokotuksia vaativiin kohteisiin. Tämä kansainvälinen rokotustodistus maksaa 51 ,40 €. Vaatimattoman oloisen vihkosen tulee helposti hävittäneeksi bittimaailmaan luottaessaan. Uuden saa terveysasemalta. Todistuksella ei pitkälle pötkitä. Kohteesta riippuen todistuksen hinnan lisäksi matkalle lähtijän pakarat saavat tuta piikkejä usean satasen edestä ellei mitään suojaa ole ennestään.
Valmistaudun Ecuadorin matkalle. Paikallinen terveysasema on tullut tutuksi kevään mittaan. Samoin lähiömme apteekki. Jotkut käyttävät työpaikkansa työterveyshuoltoa, kun kokevat sen helpommaksi. Mutta mikäli ei työnsä vuoksi matkusta, niin tuskin ylimääräisiä rokotuksia voi laittaa työnantajan piikkiin.
Terveysasemilta – ainakin täällä Espoossa – saa matkailijan tarvitsemat rokotukset omakustanteisina. Se tarkoittaa sitä, että terveydenhoitaja määrittelee kohteessa tarvittavan rokotesuojan ja järjestää reseptin apteekkiin. Käyt sitten sopivana ajankohtana hakemassa rokoteputkilot apteekista, pyörtyilet joka suuntaan laskua maksaessasi ja suuntaat terkkarin hoteille piikitettäväksi. Huomattavaa on, että aikaa kannattaa varata, sillä joitakin rokotetteita ei voi antaa yhdessä. Myös se, että rokoteputkilot tulee hakea juuri ennen terkkariin menoa tai sitten säilöä niitä jääkaapissa.
Aivan kaikkia ei tarvitse hankkia apteekista. Terkkarilta löytyy kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat ja ne ovat jopa ilmaisia.
Fit for Travel sivustolta voi kurkata etukäteen tietoa. Sitä näyttivät terveydenhoitajatkin kurkkivan kun olin vastaanotolla. THL:n Matkailijan terveysopas päivittää myös tietoa eri kohteista.
Ecuadorin matkaa varten tarvittiin keltakuumerokotus, sillä sitä esiintyy osassa maata. Nykyään tämä rokotus on voimassa eliniän.
Malariapillerit, joista halvin mahdollinen Lariam, otetaan kerran viikossa. Jotkut väittävät, että Lariamilla olisi voimakkaita sivuvaikutuksia. Afrikan matkalla porukka irvaili huomaavansa milloin jollain seurueella on Lariam-päivä. Tiedä häntä. Itselläni ei ollut mitään kummallisia ”tiloja”, mutta toisaalta ehkä pönttöni oli muutenkin sen verran sekaisin etten vain huomannut. Nyt valitsin Malaronen, kerran päivässä otettavan malarialääkkeen. Kannattaa huomata, että koko reissun ajan ei malariapillereitä tarvitse popsia. Voi aloittaa päivää paria ennen malaria-alueelle menoa. Koko Ecuadorhan ei ole malaria-aluetta, sillä suuri osa maasta sijaitsee korkeuksissa. Jopa niin korkealla, että esim. pääkaupunki Quito on maailman toiseksi korkeimmalla sijaitseva kaupunki.
Kurkkumätä-jäykkäkouristus, MPR, hepatiitti A. Siinä ne taisivat tärkeimmät olla. Syvemmällä Amazonin viidakossa varmaan tarvitaan vielä jotain muutakin.