Aiemmissa postauksissa kerroin jo siitä kuinka lähdimme matkaan Vartiuksen raja-asemalta tarkoituksenamme kävellä Vienan Karjalan Uhtuaan. Kerroin myös enimmäisen pysähdyspaikkamme, Kostamuksen vastaanottojuhlallisuuksista ja viimeisen kohteemme Uhtuan saattokulkueesta. Siinä välissä ehdimme kokea yhtä sun toista, joista nyt ja tulevissa postauksissa päällimmäisiä.
Kostamuksessa majoituimme Kotirannan hirsitaloon, lähes Kontakkijärven rannalle. Se toimi kolmen päivän ajan tukikohtanamme. Sieltä käsin teimme retken Jyskyjärvelle, emme kävellen vaan minibussilla.
Jyskyjärvi
Pitkän, kuoppaisen taipaleen takaa löytyy Jyskyjärven kylä. Se säästyi sodassa vaikkakin porukkaa pakeni Suomeen ja varmaan muuallekin. Kulakit – maanviljelijöiden omistava luokka pelkäsi Siperiaan siirtoa. Omaisuus heiltä otettiin kolhoosien käyttöön, mutta kulakkeja ei huolittu niihin.
Nykyään kylässä asuu kolme-neljäsataa asukasta, kun kesäasukkaat tulevat väkiluku kasvaa.
Välimatka kilometrissä ei ollut järin pitkä, mutta ajallisesti minibussimme jyskytteli huonokuntoista tietä ikuisuudelta tuntuvan ajan. Perillä kahdeksanhenkinen porukkamme sijoitetaan kahteen kotiin.
Minä majoitun kolmen muun kanssa saareen Svetlanan ja Sergein taloon. Olosuhteet ovat alkeelliset, mutta toimivat. Vesi tulee ja menee.
Talon päätyyn rakennetussa vessassa on puolipitkät saluunaovet. Ei tarvitse koputella, sillä niistä näkee milloin vessa on varattu. Sähköäkin näyttää olevan, kun tietokonekin kököttää olohuoneessa.
Zirkka-Kemi –jokea pitkin veneellä
Päivän kohokohtiin kuuluu veneretki vaikkakin turvallisuusnäkökohdat näillä seuduin askarruttavat. Tuoreessa muistissa on Karjalassa järjestetyn lastenleirin veneonnettomuus, jossa hukkui kymmenittäin venäläislapsia.
Veneilyliivit tai turvavyöt eivät ole itsestäänselvyys kuten suurelle osalle suomalaista. Nytkin veneretkelle lähdettäessä löytyy neljälle yhdet liivit.
”Jyskyjärvi on matala. Voi vaikka pohjassa kävellä”, Svetlana vakuuttelee. Niin sitten istumme veneeseen ja Sergei vetäisee moottorin käyntiin. Hiljalleen puksuttelemme Zirkka-Kemi –jokea myöten kuvankauniita maisemia ihaillen kohti Jyskyjärveä. Sergei selostaa kaloja ja syvyyksiä. Seitsemänmetrin syväksi kehuu jokea.