Kokkolan ainutlaatuiseen Tankarin majakkasaareen pääsee kesäisin laivakyydillä.Talvellakin saarelle pääsee.
Saaren parikymmentä kesämökkiä ovat sukujen hallussa. Niin kauan kuin löytyy sukua, niin kauan saa pitää mökin. Mutta myös mökittömät saavat yösijan sillä Tankar Innissä voi majoittua.
Majakkarakennus on tehty teräksestä niittaamalla levyjä. Oppaamme kertoo, että se on uitettu aikoinaan Helsingistä. Vaikea uskoa tuon kokoisesta tötteröstä. Majakan suunnitteli sama arkkitehti kuin Eiffel-tornin. Aiemmin korkeuksiin pääsi kun kapusi 122 porrasta, mutta ne se on suljettu yleisöltä turvallisuusmääräysten vuoksi. 150 W lamppu valaisee 50 kilomterin päähän.
Jääkaappi eli ruokavarasto, toimi jäällä ja hiekalla. Tutka on yhä käytössä ja sähköäkin saarella on nykyään.
Lintutornista bongattiin ennätysmäärä lintulajeja, 250 eri lajia vuonna 2005.
Saarella arvellaan olevan 25 eri marjalajia.
Majakkasaaren kirkolla vietetään muutamat häät kesässä.
Kirkon seiniä koristavat taulut, joita merimiehet toivat aikoinaan maailmalta. Kuin ihmeen kaupalla niitä on säilynyt 1700-luvulta asti vaikka ovat meri-ilmastolle alttiina ympäri vuoden.
Äveriäät istuivat etupenkeissä, väljemmin. Takapenkkeihin sulloutuivat vähävaraisemmat. Kirkko suunniteltiin sadalle, mutta lienevät kaidempaa tekoa kuin nykyihmiset. Unilukkari töni hereille nukahtelevat. Kolehtihaavista löytyi pieni kello, jota seurakuntalaisen kuului soittaa, mikäli hänellä ei ollut varaa laittaa rahaan haaviin.
Oppaana toimi Katariina Holma, todellinen monitaituri, joka touhusi m/s kansimiehenä, opasti majakkasaaren historiaa ja vielä lopuksi yllätti kirkossa tunnelmallisella laulullaan. |
Hylkeenpyyntimuseo ylpeilee hylkeenmetsästysesinekokoelmallaan. Museossa on nähtävillä ajopuu, jota käytettiin hylkeenpyydystyksessä. Veneessä saattoi olla kymmenen miestä kuukaudenkin. Uskomatonta.
Lisätietoja saaresta www.tankar.fija laivaliikennöinnistä www.kokkoline.fi.